Micromorţi şi banane radioactive: 10 unitaţi de măsură neobişnuite

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Suntem învăţaţi de mici că unitățile de măsură sunt metrul şi hectarul, litrul şi kilogramul. Cei din Insulele Britanice, care, trecuţi mai de curând la sistemul metric, încă mai folosesc, în paralel, vechile lor unităţi de măsură din sistemul zis imperial: mila, piciorul, yardul.

O foarte mare parte a lumii foloseşte azi sistemul metric, dar asta nu înseamnă că lumea unităţilor de măsură este aşa de restrânsă cum pare.

Iată 10 exemple de unităţi de măsură mai puţin cunoscute:

Cal

Calul – mai exact, lungimea unui cal – este o unitate de măsură pentru distanţă, folosită în lumea curselor de cai. „L-a întrecut pe X, la linia de sosire, cu o lungime de cal…” este o frază care poate fi auzită des la cursele hipice. Unitatea, bazată pe lungimea medie a unui cal, echivalează cu cca. 2,4 metri şi există şi subunităţi ale acesteia (o jumătate de cal, un sfert de cal). Pe un principiu similar se practică, în testele auto, mai ales în Marea Britanie, estimarea distanţei de frânare în „maşini”

Sursa: Shutterstock.com

Sursa: Shutterstock.com

Block

E o unitate de măsură utilizată în oraşele mari din America de Nord, în viaţa de zi cu zi, pentru aprecierea distanţelor, dar valoarea ei variază adesea de la un oraş la altul. Block desemnează lungimea aproximativă a laturii „insulelor” rectangulare de clădiri dintre străzi, în oraşele cu un plan tip „grilă”, din străzi întretăiate în unghiuri drepte. În general, un block poate măsura, în funcţie de oraş, 100-200 metri; în Manhattan, însă, termenul se referă adesea la o distanţă între străzile care se succed pe direcţia nord-sud şi implică o valoare de 80 de metri (a 20-a parte dintr-o milă).

Siriometru

Este o unitate de măsură astronomică propusă în 1911 şi rar folosită, pentru exprimarea unor distanţe foarte mari; echivalează cu un milion de unităţi astronomice, adică de un  milion de ori distanţa medie dintre Pământ şi Soare. Are valoarea de 149.597.870.000.000.000 metri, sau 15,8 ani-lumină, echivalând cu aproximativ dublul distanţei  de la Pământ la steaua Sirius, cea mai strălucitoare stea ce poate fi văzută pe cerul nopţii.

Morgen

Cuvântul înseamnă dimineaţă (în germană şi olandeză) şi este folosit ca unitate de măsură care reprezintă suprafaţa de teren care putea fi lucrată într-o zi, în prima parte a zilei, de către un om, cu un plug la care era înhămat un bou. Mărimea ei a variat, în diferite vremuri şi locuri, de la 0,2 la 1 ha.

Sursa: Shutterstock.com

Sursa: Shutterstock.com

Shake

Shahe este o unitate de măsură folosită în fizica particulelor. În ingineria nucleară şi în astrofizică se operează cu durate foarte mici de timp, de ordinul nanosecundelor, iar 1 shake echivalează cu 10 nanosecunde, aproximativ timpul mediu dintre generaţii (de particule) în cadrul unei reacţii nucleare în lanţ.

An galactic

Se numeşte şi an cosmic şi, ce-i drept, sună frumos,  totuşi, anul galactic este o unitate de măsură reală, folosită pentru a exprima durate foarte lungi de timp. În mod obişnuit, se foloseşte ca unitate de măsură milionul de ani, ori mega-anul (Ma). Dar pentru perioade şi mai lungi, chiar şi exprimarea în mega-ani duce la numere cu multe cifre, greu de ţinut minte, aşa că a fost creată această unitate – anul galactic (GY) – bazată pe timpul necesar Sistemului Solar să execute o rotaţie completă în jurul nucleului galactic.  Un an galactic echivalează cu 225 de milioane de ani obişnuiţi.

Doza echivalentă în banane

Uneori apare sub forma doza echivalentă de banane, dar, oricum ar fi, e vorba despre un concept născocit, probabil, în America de Nord şi numit în limba engleză, banana equivalent dose. Bananele măsoară nivelul de radiaţii ionizante absorbite de o persoană.

În mod oficial, în sistemul internaţional de măsuri (SI) expunerea la aceste radiaţii se măsoară într-o unitate numită sievert (prescurtată Sv); un sievert este doza de radiaţie echivalentă, din punct de vedere biologic, cu un joule de energie absorbită pe kilogramul de ţesut, energie provenită din radiaţie gama.

În ceea ce priveşte efectul biologic, consumul unei banane de 150 grame echivalează cu o expunere la radiaţii cu valoarea de 9.82×10−8 Sv (deci aproximativ 0.1μSv), ceea ce e foarte puţin. Nimeni nu s-a îmbolnăvit de boala de iradiere mâncând banane.

Shutterstock.com

Shutterstock.com

Indicele Big Mac 

Este un mijloc informal, simplu, de a măsura paritatea puterii de cumpărare (PPC). PPC reprezintă, în domeniul economiei, o metodă utilizată pentru a calcula o rată de schimb alternativă între monedele a două ţări. PPC măsoară puterea de cumpărare a unei monede, într-o unitate de măsură internaţională (de exemplu dolari americani), deoarece bunurile şi serviciile au preţuri diferite în unele ţări comparativ cu altele.

Micromort

Un micromort măsoară o probabilitate de 1 la 1 milion de a muri; este o unitate ce măsoară gradul riscului de deces asociat cu diferite activităţi, în viaţa de zi cu zi. De pildă, îţi creşte riscul de moarte cu un micromort dacă fumezi 1,4 ţigări sau mergi cu maşina 370 km (risc de accident!).

Unele activităţi sunt mai periculoase decât altele; de exemplu, a petrece o zi schiind implică o creştere a riscului de moarte cu 0,5 micromorţi, în vreme ce scuba diving e considerată o activitate mai riscantă: o scufundare = creşterea riscului cu 4,72 micromorţi.

Unitatea Scoville

Scoville este o unitate de măsură a iuţelii ardeilor iuţi. Există sute de soiuri de ardei iuţi, de la unii care abia pişcă, la unii care mai că te omoară cu zile. Iuţeala ardeilor – senzaţia pe care o percepem noi – este dată, în principal, de conţinutul lor de capsaicină. Comparând senzaţia de iute produsă de un ardei cu cea produsă de capsaicina pură, se poate cuantifica iuţeala ardeiului cu pricina.

Capsaicina pură are 1.6×107 unităţi Scoville; soiuri de ardei precum Pimento şi Peperoncini au 100-900 unităţi Scoville, în vreme ce soiul Habanero are 100.000 – 350.000, iar cei mai îngrozitori ardei iuţi cunoscuţi de om până în prezent, din soiul Carolina Reaper, care deţine în prezent recordul mondial de iuţeală.

Unitatea Scoville este o unitate empirică, nu extrem de precisă, deoarece depinde de sensibilitatea la capsaicină a degustătorilor.

Shutterstock.com

Shutterstock.com


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...