Macovei: Sunt profund îngrijorată de deciziile iresponsabile și periculoase ale liderului separatist de la Tiraspol

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Europarlamentarul Monica Macovei se declară „profund îngrijorată de deciziile iresponsabile și periculoase pentru stabilitatea în regiune ale liderului separatist Evgheni Sevciuk”.

Monica Macovei subliniază că „integritatea teritorială a Republicii Moldova trebuie susținută cu fermitate și dorința lui Putin de a reface URSS trebuie oprită”.

„Sunt profund îngrijorată de deciziile iresponsabile și periculoase pentru stabilitatea în regiune ale liderului separatist Evgheni Sevciuk. Insistența din ultimii ani a lui Sevciuk de a supune acest teritoriu Federației Ruse a luat acum o nouă formă: recunoașterea unui referendum vechi de 10 ani, care înseamnă, de exemplu, ca legislația Federației Ruse să se aplice în regiunea transnistreană. Românii din regiunea transnistreană sunt permanent sub presiune din partea autorităților de la Tiraspol, iar profesorii și elevii de la școlile cu predare în limba română sunt supuși continuu intimidărilor, sunt hărțuiți și amenințați”, afirmă Macovei, într-un comunicat,

Ea adaugă că, în loc să le ofere cetățenilor democrație, libertate și ruperea de dictatură, Sevciuk vrea „să îi dea pe tavă lui Putin, să îi ducă în instabilitate, insecuritate și teroare”.

„Integritatea teritorială a Republicii Moldova trebuie susținută cu fermitate și dorința lui Putin de a reface URSS trebuie oprită. Știm cu toții că referendumul din 2006 a fost ilegal, fiind organizat pe o parte a teritoriului Republicii Moldova de o autoritate nerecunoscută de nicio instituție internațională. De mulți ani, la granița Nistrului, sunt soldați ruși cu Kalașnicovul pe umăr, cu barieră, stema Rusiei și cu o gheretă unde sunt listele aprobate de așa-zisul președinte cu persoanele care pot trece în zona transnistreană, deși acesta este teritoriul Republicii Moldova”, susține europarlamentarul.

Amintim că, liderul regimului separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc, a semnat un decret privind punerea în aplicare a referendumului din 2006, în cadrul căruia 97% dintre participanţii la scrutin au votat pentru independenţa regiunii şi aderarea ei ulterioară la Federaţia Rusă.

În context, autorităţile moldoveneşti au anunțat că se adresează către actorii internaţionali implicaţi în procesul de reglementare a conflictului transnistrean cu rugămintea de a lua atitudine faţă de actul emis la 7 septembrie curent de către liderul de la Tiraspol în vederea evitării unei derapări a procesului de negocieri şi apariţiei unor noi tensiuni în această parte a Europei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...