„Lupta cu hârtii” între editorii din presa scrisă și Î.S. „Poșta Moldovei” nu are sfârșit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Asociația Presei Independente (API), în numele a mai multor editori, a scris, pe 1 martie curent, un demers către Guvern, în care a semnalat problemele ziarelor și revistelor în colaborarea cu Î.S. „Poșta Moldovei” și a solicitat Guvernului să se implice în soluționarea acestora. Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC), „Poșta Moldovei” și Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), consideră neîntemeiate obiecțiile editorilor.

Managerii publicațiilor periodice susțin că se confruntă cu mari dificultăți în raporturile lor cu Î.S. „Poșta Moldovei”, cum ar fi prevederi contractuale rigide privind distribuirea edițiilor periodice; transferarea cu întârziere către redacții a sumelor achitate de abonați; plăți suplimentare nejustificate pentru ambalarea publicațiilor periodice la fiecare centru de poștă (15 bani/per exemplar de ziar); deficiențe în activitatea factorilor poștali și reorganizarea netransparentă a activității centrelor de poștă regionale ale Î.S. „Poșta Moldovei”, conform media-azi.md.

Urmare a acestui demers, la indicația Guvernului, pe data de 15 martie, la MTIC, a avut loc o ședință la care au participat și reprezentanții „Poștei Moldovei”, ANRCETI și ai editorilor. Același demers a fost analizat și la ședința Consiliului Concurenței, care a avut loc la 20 martie.

La aceste întâlniri reprezentanții publicațiilor au solicitat stabilirea unei relații de parteneriat reciproc avantajos între instituțiile de presă și distribuitorul național de presă.

Directorul executiv al API, Petru Macovei, a constatat că între editori și „Poșta Moldovei” nu există o etapă de negociere a prevederilor contractelor. Potrivit lui, „calitatea serviciilor Poșta Moldovei este foarte proastă, politica de prestare a serviciilor de asemenea este, din punctul de vedere al editorilor, discriminatorie.”

Contactați de Media Azi, unii reprezentanți ai ziarelor au calificat drept „dezastruoasă” colaborarea dintre „Poșta Moldovei” și instituțiile pe care le reprezintă. „Redacțiilor li se impune un contract de difuzare și comercializare a ziarelor/revistelor, fără posibilitate de negociere. În lipsa unui alt distribuitor național de presă, editorii sunt în situația de a accepta condițiile Î.S „Poșta Moldovei”, care sunt în favoarea unei singure părți”, a menționat Lilia Curchi, redactor coordonator la revista Natura. O altă problemă nerezolvată de decenii, potrivit Liliei Curchi, este aceea că „banii acumulați din abonare sunt transferați redacțiilor de către Î.S. „Poșta Moldovei” cu întârzieri de câte 3-4 luni”. Recent, ei au primit la redacție un acord la contact, prin care se solicită achitarea suplimentară a 0,15 lei per exemplar de ziar pentru sortare și ambalare, pe care le este sugerat să-l semneze.

Aceleași obiecții le are și directoarea ziarului regional „Expresul”, Lucia Bacalu. „Cel puțin eu am ajuns la concluzia că „Poșta Moldovei” face tot posibilul ca în R. Moldova să nu existe presă, pentru că sunt probleme și cu abonarea, și cu distribuirea. Un alt aspect este că instituția vrea să scoată cât mai mulți bani din redacții. Este imposibil să negociezi, dar atâta timp cât „Poșta Moldovei” va deține monopolul, practic depinzi de ei și nu ai ce face.”

API a primit răspuns de la MTIC, pe 23 martie, semnat de viceministrul Vitalie Tarlev, în care sunt respinse obiecțiile și solicitările editorilor. La capitolul tarife pentru împachetare și sortare MTIC a precizat „… menționăm că este vădit nefondată alegația expusă de API, precum că întreprinderea ar impune editorilor publicațiilor periodice să achite taxă pentru împachetarea și sortarea tirajului de ediții periodice pe centrele de postă. Or, în acest sens, evidențiem faptul că redacțiile au posibilitatea fie de a prezenta tirajul împachetat și sortat pe centrele de poștă, fie de a achita pentru serviciile suplimentare respective”.

La 28 martie, API a primit răspuns și de la Consiliul Concurenței, care a informat că, potrivit legii comunicațiilor poștale, autoritatea de reglementare în acest domeniu este ANRCETI.

La întrebarea Media Azi cum vede soluționarea problemelor pe care le au publicațiile periodice cu Î.S. „Poșta Moldovei”, directorul executiv al API, Petru Macovei, ne-a spus răspuns: „Noi am intrat într-o luptă cu hârtii dacă vreți, pentru că am primit un răspuns de la MTIC, pe care îl considerăm unul superficial, și o să ne adresăm suplimentar Guvernului, cerând să intervină, totuși, pentru a determina „Poșta Moldovei” să aibă o colaborare civilizată cu editorii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...