(LIVE) Alegeri prezidențiale 2016: Elanul alegătorilor a mai scăzut

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La ora 7:00 în Republica Moldova au fost deschise toate secțiile de votare, în timp ce peste hotarele țării au fost deschise 37 de secții de votare din cele 100 autorizate. Incidente au fost înregistrate la secțiile de votare din Orhei, unde oamenii sunt demotivați să voteze.

18:35:

După ce în primele ore ale zilei prezența la vot a fost una impresionantă, elanul alegătorilor a mai scăzut în a doua jumătate a zilei.

Astfel, până la ora 18:30, au votat în jur 1,36 de milioane de cetățeni sau aproape 47% din alegătorii înscriși în listele electorale.

Cattura

În cadrul alegerilor parlamentare din 2014, la aceeași oră votaseră 1,43 milioane de cetățeni sau 51,02% din alegătorii cu drept de vot.

18:00 Până la această oră, peste 1,3 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova au votat. Astfel, rata de participare a crescut până la 45%.

16:35 Până la ora 15.30, în secțiile de votare deschise peste hotare au votat 35 879 cetățeni. Cei mai activi cetățeni ai Republicii Moldova, care astăzi își exercită dreptul la vot în cadrul secțiilor de votare deschise peste hotare au fost înregistrați în secțiile de votare din Italia, România și Federația Rusă.

16:30 Orhe­ie­nii sunt îndem­na­ți să boicoteze scrutinul prezidențial, în pre­a­j­ma sec­ți­i­lor de vot fiind împăr­ți­te pli­an­te în acest sens. De asemenea, anun­țu­ri de a boicota alegerile sunt lipite pe clă­di­ri­le și stâl­pu­ri­le din oraș.

vc
15:35

După ce în primele ore ale zilei prezența la vot a fost una impresionantă, elanul alegătorilor a mai scăzut în a doua jumătate a zilei.

Astfel, până la ora 15:30, au votat 1,09 milioane de cetățeni sau 37,8% din alegătorii înscriși în listele electorale.

fstr

În cadrul alegerilor parlamentare din 2014, la aceeași oră votaseră 1,098 milioane de cetățeni sau 39,21% din alegătorii cu drept de vot. Chiar dacă numărul cetățenilor prezenți la vot este practic egal, diferența este făcută de faptul că în 2014 erau înscriși în liste mai puțini alegători.

14:38 Numărul moldovenilor care s-au prezentat la secţiile de votare până la această oră a depăşit un milion. Datele Comisiei Electorale Centrale arată că rata de participare a atins nivelul de circa 35 la sută.

14:10 Peste 33% din alegatorii moldoveni au votat deja, ceea ce înseamnă că alegerile prezidențiale de duminică sunt valide, potrivit legii electorale. Potrivit ultimelor date ale Comisiei Electorale Centrale, peste o treime din alegători votaseră până la ora 14.10.

44

13:35 Prim-vicepreședinele PD, Vladimir Plahotniuc, a votat la amiază la Policlinica nr.1 din Capitală, nu departe de blocul său din strada Bulgară. Acesta a venit fără soție, însă însoțit de bodyguarzi.
1477826370185

13:10 Primarul de Bălți, liderul Partidului „Nostru” Renato Usatîi a votat la o secție de votare din Federația Rusia. Acesta spune că a votat pentru „o Moldovă fără corupție și oligarhi”.

„Am votat pentru o Moldovă fără corupție și fără cel care deține în prezent puterea”, a declarat Usatîi.

13:00 Până la ora 13:00 peste 800 de mii cetățeni și-au exprimat deja intenția de vot, înregistrându-se cea mai activă prezență din ultimii ani la scrutinele din țara noastră.

12:30 Datele Comisiei Electorale Centrale arată că cel mai mult până la ora publicării acestei ştiri (12.30) au votat femeile (51,35%) și persoane din categoria de vârstă 56-70 de ani (35,86%).

În continuare tinerii care se încadrează în categoria 18-25 de ani au cea mai slabă pondere la vot (7,37%). Chiar și persoanele trecute de 70 de ani au ieșit în număr impunător la vot față de tineri (10,32%).

12

12:20: Până la ora 12:15 în jur de 700 de mii de cetățeni și-au exprimat intenția de vot, un număr aproximativ egal cu scrutinul local din 2015, dar mai mare decât la alegerile parlamentare din 2014.

Astfel, în jur de 25% din cetățenii cu drept de vot și-au exprimat deja opțiunea. Cea mai mare parte a lor sunt moldovenii trecuți de vârstă de 40 de ani (73%).

Celelalte voturi (27%) vin de la tineri cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani.

11:45: Candidatul la funcția de președinte Maia Sandu a votat la ora 11:30. Ea a spus că și-a dat votul pentru un președinte care să unească toată țara, să nu promoveze dezbinarea și să nu sperie cetățenii.

În opinia Maiei Sandu, Moldova are nevoie de un președinte care să „curețe țara de oameni corupți și să-i promoveze pe cei cinstiți”.

„Am votat ca la conducerea țării să vină oameni onești și corecți. Cetățenilor să nu le fie frică. Să vină astăzi la vot și împreună să facem ordine în Republica Moldova. Oamenii simpli, cu bun simț, pot să facă schimbarea în Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu.

11:35 Candidatul la funcția de președinte Iurie Leancă a votat la ora 11:15. El a spus că și-a dat votul pentru „viitorul european” al țării.

Însoțit de fiul său, Iurie Leancă a îndemnat tinerii să nu lenevească și să voteze masiv, deoarece astăzi se decide viitorul lor.

„Astăzi se decide dacă Moldova va deveni un stat european sau nu. Timp de 25 de ani mereu am ezitat, am ales între est şi vest, au fost abordări aduse de unele forţe manipulatorii, care aduceau nostalgii, de data aceasta pericolul este că iarăşi am putea schimba vectorul. Dacă greşim acum, va veni o perioadă de haos, de incertitudine şi lipsă totală de înţelegere”, a declarat Iurie Leancă.

11:15 Candidatul la funcția de președinte din partea PSRM, Igor Dodon, a votat la ora 11:00. El susține că Republica Moldova are nevoie de un „președinte al tuturor”.

Dodon a spus că acest scrutin „va fi un nou început”.

„Am votat împotriva celor care au fost la guvernare în ultimii 7 ani. Împotriva oligarhiei, a celor care au distrus sistemul bancar, țara, și-au bătut joc de oameni. Sunt ferm convins că vom avea o țară mai bună după acest scrutin”, a declarat Igor Dodon.

10:30 Candidatul la funcția de președinte din partea „Partidului Nostru”, Dumitru Ciubașenco, a votat la ora 10:00, pentru lichidarea actualului regim politic și pentru dizolvarea cât mai rapidă a Parlamentului.

„Am votat pentru lichidarea rapidă a actualului sistem anticonstituţional, pentru că oamenii s-au săturat să aştepte reforme sterile fără nici un rezultat. Am votat pentru o dizolvare rapidă a Parlamentului şi pentru calea spre alegeri parlamentare anticipate”, a declarat Ciubașenco.

10:20: Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a votat la ora 10:00, alături de soția sa și fiica cea mică. Acesta spune că a votat pentru „începutul sfârșitului” regimului de la putere.

El a spus că a votat inclusiv pentru „programul său electoral”, asumat de către candidatul pe care îl susține în aceste alegeri.

„Am ales începutul schimbării. Am ales să trăiesc într-o țară liberă de așa-ziși politicieni cu trecut obscur, de contrabandiști și proxeneți. Am votat pentru viitorul copiilor mei și al întregii țări. Pentru schimbare și începutul-sfârșitului acestui regim”, a spus liderul DA.

Update 09:40 Promo-Lex: Mai multe nereguli în primele ore ale procesului electoral

Îngrădirea accesului observatorilor în unele secții de vot sau existența panourilor electorale în preajma secțiilor de vot, sunt unele dintre principalele încălcări pe care observatorii Promo-Lex le-au remarcat în primele ore ale procesului de vot.

La o secție de votare din Chișinău, în dreptul candidatului Mihai Ghimpu s-a aplicat ștampila „Retras”, în loc de Marian Lupu, anunță directorul Promo-Lex, Pavel Postică.

Potrivit acestuia, incidentul a fost înregistrat la secţia de votare 114 din sectorul Centru al Chișinăului. Alegătorii primesc buletine de vot în care în dreptul candidatului Mihai Ghimpu este aplicată ștampila „Retras”, în locul candidatului Marian Lupu, care a anunțat că se retrage din cursa electorală la 26 octombrie.

14600835-1307978025881644-2530950972438267837-n

Update 09:30 Liderul PLDM, Viorel Cibotaru, a votat pentru un preşedinte care va schimba clasa politică şi va scoate ţara din impas.

„Am votat astăzi pentru o personalitate care vreau să o văd preşedinte al Republicii Moldova. Această personalitate în afară de calităţile obişnuite pentru un preşedinte al ţării, mai are şi o misiune extrem de importantă – să scoată ţara din impas, să mobilizeze clasa politică pentru realizarea reformelor așteptate şi să contribuie la scoaterea clasei politice din criză”, a declarat Viorel Cibotaru, după ce și-a exprimat dreptul de vot.

Update 09:15 Președintele Nicolae Timofti și-a exprimat dreptul de vot, dar a refuzat să facă declarații în fața presei, declarând că are „alte probleme”.

„Nu am venit să fac conferință de presă. Am venit să votez. Eu am alte probleme”, a declarat Timofti și a plecat de la secția de votare însoțit de gărzile de corp.

Update 09:00 Până la ora 09:00 circa 150 de mii de alegători au votat în cadrul scrutinului prezidențial, echivalentul a 5,3% din numărul total de alegători. Cei mai matinali alegători sunt persoanele trecute de vârsta a doua.

Potrivit datelor CEC, până la ora 09:00 circa 150 de mii de alegători și-au exprimat dreptul de vot. Dintre aceștia, 38,6% sunt persoane trecute de 56 de ani. Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani au cea mai mică pondere de votare până la această oră (aproape 6%), chiar și persoanele trecute de 70 de ani au votat în număr mai mare (aproape 10%.)

4

Update 08:50 Prim-ministrul Pavel Filip își dorește un președinte care să înțeleagă situația din Republica Moldova și să conlucreze cu instituțiile statului pentru a moderniza țara. Despre asta a anunțat Filip la ieșirea din secția de votare, unde și-a exprimat dreptul de vot.

Premierul a îndemnat cetățenii să meargă și să voteze, deoarece de votul alegătorilor depinse viitorul țării.

„Astăzi, avem un exercițiu foarte important, un exercițiu care nu a mai avut loc în Republica Moldova de 20 de ani. Ar fi bine ca toată lumea să participe la aceste alegeri, să facă alegerea, astfel contribuind la dezvoltarea democrației în Republica Moldova și asumându-și responsabilitatea pentru tot ceea ce se întâmplă în țară”, a declarat Filip.

Update 08:40 Candidatul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a fost cel mai matinal dintre candidații prezidențiale. Acesta și-a exercitat dreptul de vot, declarând că a votat pentru „idealul înaintașilor Ion și Doina Aldea-Teodorovici”.

„Am votat pentru idealul înaintașilor Ion și Doina Aldea-Teodorovici, pentru că astăzi este o zi care ne amintește despre durerea și tristețea noastră, am votat pentru libertatea și unitatea neamului nostru, pentru munți și mare, că e greu să trăiești fără munte și mare, pentru o zi în care să revină fericirea pe acest pământ, prosperitatea și libertatea”, a declarat Ghimpu.

Update 08:10. Șefa Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a anunțat că incidente au fost înregistrate la secțiile de votare din orașul Orhei, unde oamenii sunt îndemnați să boicoteze alegerile.

„În Orhei cetățenii sunt demotivați de a vota. Acum ei sunt informați despre prevederile legale, pentru ași putea exercita acest drept”, a anunțat șefa CEC.

Update 08:00. Până la ora 8:00, 2,15% sau aproape 61 de mii de alegători s-au prezentat la urnele de vot.

Peste 3,2 milioane de cetățeni sunt așteptați astăzi la scrutinul pentru alegerea președintelui, având de ales între 9 candidați rămași în cursă.

Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă (PPEM), Maia Sandu (candidat comun al PPDA, PAS și PLDM), Dumitru Ciubașenco (PN), Igor Dodon (PSRM), Ana Guțu (Partidul „Dreapta), Valeriu Ghiulețchi (independent), Maia Laguta (independent) și Silvia Radu (independent), sunt candidații care luptă pentru funcția supremă în stat.

Comisia Electorală Centrală a tipărit pentru acest scrutin 3,13 milioane de buletine de vot, asta chiar dacă, potrivit ultimelor estimări, Republica Moldova nu are mai mult de 2,5 milioane de cetățeni cu drept de vot.

Pentru a fi validat scrutinul de astăzi, este nevoie ca la el să se prezinte cel puțin o treime din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale. Numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) la data de 22 august 2016 este de 3,23 de milioane, astfel, pentru ca scrutinul să fie validat, trebuie să voteze cel puțin 1,08 milioane de cetățeni.

Secțiile de vot vor fi deschise la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00. La fel se va întâmpla și în cele 100 de secții de votare deschise în afara Republicii Moldova.

Periodic, Comisia Electorală Centrală va informa periodic despre numărul total al alegătorilor prezenți la vot, începând cu ora 8:00 și terminând cu ora 22:00.

Independent.md vă va ține la curent pe tot parcursul zilei cu mersul votării și rezultatele preliminare ale scrutinului.

12


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...