Legătura între „titirezul” lui Drăguțanu și funcționara cu conturi off-shore de milioane

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un litigiu între doi oameni de afaceri scoate la iveală că șefa unei agenții guvernamentale nu și-ar fi declarat conturile de milioane ale unui off-shore. Documentele relevă cum o grupare ar fi folosit metoda „titirezul” pentru a crește datoria unei firme de la 260.000 la 4,3 milioane de dolari.

Nu este o excepţie nici întreprinderea Sli, amplasată aici. Fostă uzină de ambalaje în perioada sovietică, Sli, mplasată în zona industrială Vatra, a fost privatizată în 2007 de firma Liga-2, unde acţionari majoritari sunt oamenii de afaceri Anatoli Belitcenco şi Serghei Beleacov, arată o investigație realizată de mold-street.com.

Intenţia era de a construi o uzină de grinzi ondulate, pentru care au atras investiţii de circa zece milioane de dolari. Mai mult, au luat şi credite de 4,5 milioane de dolari de la o bancă moldovenească.

La aproape 10 ani de la privatizare fosta uzină de ambalaje arată o ruină. Pe teritoriul cu suprafaţa de peste patru hectare pe lângă câteva clădiri goale se pot vedea grămezi cu diverse materiale de construcţie, care trebuiau să fie utilizate încă 5-6 ani în urmă la ridicarea secţiilor de producere.

Construcţia a încremenit de vreo şase ani. Cu exactitate când s-a întâmplat nu îşi aminteşte nimeni. La mijloc pare a fi o schemă realizată de unul dintre partenerii de afaceri, în care au fost atrase mai multe ofshoruri, inclusiv şi cele implicate în celebra spălătorie Laundromat.

Serghei Istrati, avocatul lui SA SLI susţine că întreprinderea este victima unei escrocherii, la care ar participa şi acționarul LIGA-2, Serghei Beleacov.

Potrivit avocatului în perioada când omul de afaceri Anatolii Belitcenco era bolnav de administrarea afacerii s-ar fi ocupat Serghei Beleacov și care împreună cu o grupare de afacerişti a deturnat banii destinaţi investiţiilor şi a creat datorii fictive de câteva milioane de dolari.

O suită de peste 23 de litigii şi decizii a diverse instanţe din ţară arată cum s-a operat. Formal totul se pare că a început pe 4 aprilie 2011, când Judecătoria Economică de Circumscripţie Chişinău a emis o încheiere executorie imediat prin care a suspendat împuternicirile directorului de atunci al SA Sli Vladimir Plagov, dar şi ale Consiliului de Administrare în frunte cu Serghei Beleacov.

În aceeaşi zi, Vladimir Plagov în loc să predea frâiele întreprinderii a încheiat din numele companiei Sli un contract de intenții cu firma CS Mesten Invest & Trade Limited din Noua Zeelandă. Prin acest document, părţile au confirmat intenția de a încheia un contract de vânzare – cumpărare a opt bunuri imobile ale întreprinderii contra sumei de 4,3 milioane dolari.

De fapt planul se pare că era altul, iar acest lucru este demonstrat de rezultatele unui control financiar realizat în anul 2015 de specialiştii de la Inspecţia Financiară din cadrul Ministerului Finanţelor.

Potrivit acestuia pe 4 aprilie 2011 a fost semnat şi un contract fără număr între Sli şi SA Mitta Group din Insulele Virgine Britanice (BVI) prin care întreprinderea moldovenească se angaja să ramburseze şi o datorie de 4,3 milioane de dolari a companiei Liga-2.

Inspectorii financiari nu au găsit în contabilitatea Sli documentele primare care ar confirma astfel de operaţiuni şi nici existenţa unei datorii de 4,3 milioane de dolari.
Mitta şi operaţiunea „titirezul”.

După aceasta a urmat a doua etapă a escrocheriei. Astfel pe 20 mai 2011 din contul la Norvik Banka din Letonia deținut de compania Mesten Invest & Trade Limited din Noua Zeelandă a fost transferată o sumă de circa 266.000 de dolari în contul deţinut de Sli la Victoriabank.

Destinaţia era „pentru bunuri imobiliare”. În aceeași zi o sumă de 260.000 de dolari a fost transferată de pe contul Sli, pe contul SA Mitta Group de la Rietumu Banka din Letonia. Era de fapt una și aceeași sumă din care au fost scoase comisioanele bancare.

În următoarele două luni operaţiunea de transfer între cele trei companii a sumei de circa 260.000 de dolari a fost repetată de 16 ori. Exact acelaşi tip de operaţiune s-a utilizat şi în cazul fraudei de un miliard de dolari de la cele trei bănci, pe care fostul guvernator al Băncii Naţionale Dorin Drăguţanu a numit-o poetic „titirezul”.

În urma acestei operaţiuni Sli s-a pomenit că are o datorie de 4,3 milioane de dolari faţă de Mesten Invest & Trade Limited, care ulterior a încercat, prin decizii ale instanţelor să o încaseze sau să obţină toate activele acestei întreprinderi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...