Kasparov: Putin blufează în mod obraznic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Politicianul rus de opoziție, fostul campion mondial la șah Garry Kasparov, într-un interviu cu Radio Liberty Belarus, şi-a împărtășit opiniile sale cu privire la conflictul din estul Ucrainei.

Citeşte şi: Kasparov: Atât timp cât Putin este la putere, nu va fi pace în Europa

– Credeți acum, că Occidentul ar trebui să ofere arme armatei ucrainene?

– Am crezut acest lucru de la început. Am vorbit în Senatul Statelor Unite pentru a susține această poziție. De fapt, aceasta este într-o oarecare măsură îndeplinirea angajamentelor asumate de către Occident prin semnăturile lui Bill Clinton și John Major în 1994, prin semnarea Memorandumului de la Budapesta. Ucraina a fost dezarmată de arme nucleare, în schimb i s-au oferit garanții teritoriale de către Rusia, SUA şi Marea Britanie.

– Nu vor duce armele americane la o escaladare a acestui conflict?

– Asigurarea Ucrainei cu rachete anti-tanc, cu alte arme defensive – nu este doar consolidarea capacității de apărare a armatei ucrainene și, în consecință, creșterea prețului agresiunii pentru Putin, este şi un mesaj psihologic foarte important. De fapt, problema este că nu sancțiunile sunt slabe, ci că Putin nu crede că este ceva serios. Și de aceea, Putin ii spune elitei ruse și clasei de mijloc, că toate aceste măsuri luate de către guvernele occidentale sunt luate sub presiunea opiniei publice, ca nimeni nu are de gând să intre într-o confruntare deschisă.

– În timpul unui discurs la Forumul Wroclaw aţi spus că pentru Putin politica nu este șah, ci poker …

– În acest joc, spre deosebire de șah, poziţia de putere nu depinde exclusiv de cărţile din mână, pentru că puteți compensa mereu acest lucru cu presiunea psihologică asupra adversarului. Putin profită cu succes de slăbiciunea formată în Occident în ultimii 25 de ani ca urmare a relaxării politice. Occidentul pur și simplu nu este pregătit de o confruntare serioasă. Prin urmare, Putin blufează cu obrăznicie.

Citeşte şi: Kasparov: Putin are degetul pe butonul nuclear

Este clar că Rusia de astăzi – nu este Uniunea Sovietică stalinistă şi nici brejnevistă. Este o țară care posedă arme nucleare, dar nu are nimic altceva, spre deosebire de Uniunea Sovietică de acum 30 sau 60 de ani. Singurul lucru pe care Rusia îl are în prezent este un lobby în Occident, care nu a existat înainte. Putin a creat de mai mulți ani o infrastructură a susținătorilor din cercurile politice și jurnalistice, și, desigur, în comunitatea de afaceri.

– Adică Vladimir Putin este hotărât să aibă o confruntare de lungă durată, iar Occidentul nu este capabil să i se opună?

– Această situație nu va găsi rezolvare cât timp Occidentul nu demonstrează voință politică. Astăzi este important nu să se consolideze sancțiunile, ci să se indice în mod clar că aceste lucruri sunt interconectate. În timp ce Rusia continuă să susțină conflictul din estul Ucrainei, continuă agresiunea, cât timp Rusia continuă să ocupe Crimeea şi să ducă o politică agresivă, provocând avioanele NATO, încălcând spațiul aerian şi intrând în apele teritoriale ale altor țări, toate acestea împreună vor conduce la conservarea și înăsprirea sancțiunilor.

Altfel spus, cât timp Rusia nu se întoarce la status quo-ul de la începutul anului 2014, nu se vor ridică sancțiunile. Trebuie să existe un mesaj clar al Vestului: Rusia lui Putin nu va fi acceptată în lumea liberă, va fi un stat proscris. Acesta ar trebui să fie mesajul, care însă încă nu a fost clar formulat. Prin urmare, elita de afaceri rusă, elita politică și militară, clasa de mijloc cred că toate acestea sunt dificultăți temporare.

Citeşte şi: Putin ar putea demisiona; Care este motivul

– Poate Belarus deveni următoarea victimă a lui Vladimir Putin?

– Şi Belarus, și Kazahstan. Nuanța este dată de faptul că Putin are în mod clar avantajul tactic, poate lovi oriunde. În timp ce problema este că lumea liberă nu este pregătită să respingă atacurile. Încă este blocată în Donbas, pe faptul că există o amenințare asupra Mariupolului. De fapt, sunt posibile diferite variante, inclusiv o operațiune în Belarus. Noi nu trebuie să uităm că există, de asemenea, direcția sudică – Georgia, Azerbaidjan. Nu trebuie exclusă nici Estonia cu Narva, şi chiar Norvegia – la graniţă, de asemenea, există o concentrație de trupe ruse. Scopul nu este neapărat de a câștiga ceva, de a cuceri teritorii. Scopul lui Putin este să distrugă ordinea existentă, în care îi este foarte greu să realizeze obiective tactice. El are nevoie de haos, o situație în care să fie discreditate instituțiile actuale. În consecință, orice astfel de operațiune – război hibrid în oricare țară NATO, chiar cu succes minim, va însemna că NATO nu mai joacă un rol important, iar Putin a repurtat un nou succes in politica externă.

– Și ce părere aveţi în legătură cu ideea unor lideri occidentali care spun că este nevoie să se acorde sprijin președintelui Belarus Aleksandr Lukașenko, pentru a proteja independența Belarus?

– De fapt, problema Occidentului astăzi nu este că nu pot face nimic cu Lukașenko, ci că încă nu-l percepe pe Putin ca pe o amenințare strategică. Pentru că este o amenințare strategică, este necesar să se reacționeze cu o strategie, este nevoie de un plan. Putin este angajat într-o misiune de supraviețuire acum, vulnerabilitatea sa este că el este un dictator care lucrează în modul de supraviețuire tactică. El nu are planuri pe termen lung, astfel încât el îşi poate permite o lovitură aici, una acolo – a supraviețuit astăzi, și foarte bine. Mâine vom vedea ce vom face. Putin oricum supravieţuieşte altor lideri politici – ei vin și pleacă, el rămâne mereu. Prin urmare, Occidentul are nevoie de un plan, pentru ca orice ministru, general sau oligarh putinist să înţeleagă – este deja totul foarte serios şi pe termen lung. Când se va face acest lucru, vom putea vorbi şi despre Lukașenko.

Citeşte şi: Hodorkovski: În spatele confruntării lui Putin cu Occidentul stau cu totul alte interese


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...