Ion Manole: La 30 noiembrie cetățenii trebuie să dea dovadă de maturitate politică

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ion Manole, directorul executiv al Asociaţiei „Promo-LEX”, care a contribuit în ultimii ani la dezvoltarea democraţiei în Republica Moldova, inclusiv în regiunea Transnistreană, prin promovarea şi apărarea drepturilor omului, susține că votul din 30 noiembrie are o valoare incontestabilă care decide soarta țării.

Avocatul care asigură monitorizarea proceselor democratice şi consolidarea Societăţii Civile a avut norocul să-și exercite dreptul la vot pentru prima dată în cadrul alegerilor pentru Independența Ucrainei, alegeri democratice, ceea ce i-a permis ca „printr-un singur vot să pledeze de fapt pentru independența și libertatea a 2 țări și popoare”.

„Votul este mai întâi de toate responsabilitatea cetățenilor față de societatea în care trăiesc. Prezența la vot reflectă activismul și responsabilitatea civică a fiecăruia dintre noi și încrederea în democrație, implicit în procesul electoral, pe de altă parte. Personal, mi-am exercitat dreptul la vot pentru prima dată la 18 ani proaspăt împliniți. Am votat atunci pentru Independența Ucrainei. Am votat cu gândul și încrederea că Independența Ucrainei înseamnă practic și Independența țării mele – Republica Moldova. În sinea mea eram conștient că printr-un singur vot pledez de fapt pentru independența și libertatea a 2 țări și popoare. Deci, am avut și noroc să particip din start la alegeri democratice”.

În viziunea lui Manole, valoarea votului pe care îl vom exprima liber și direct în ziua alegerilor ne va da o senzație de împlinire sau dezamăgire cel puțin pentru următorii 4 ani.

„Fiecare cetățean are dreptul, dar și obligația să meargă la votare, să facă alegerea corectă. Cetățenii Republicii Moldova trebuie să știe că votul lor nu este de vânzare, el are o valoare incontestabilă care decide soarta țării nu doar pe termen scurt (4 ani). Votul nostru nu este simbolic și nici formal. El trebuie sa fie conștient și asumat. Ulterior, 4 ani de zile trăim ori suferim, inclusiv datorită votului sau atitudinii noastre. Valoarea votului pe care l-am exprimat liber și direct în ziua alegerilor ne va da o senzație de împlinire sau dezamăgire cel puțin pentru următorii 4 ani. Este necesar să ne facem datoria de cetățean, să spunem ferm ce dorim și să alegem exact ce credem noi că ne poate reprezenta pe noi, societatea și țara per ansamblu”.

Manole susține că scrutinul din 30 noiembrie este decisiv pentru Republicii Moldova, iar cetățenii trebuie să dea dovadă de maturitate politică.

„Orice om își dorește un mediu securizat, o stabilitate economică și socială în care să poată avea un viitor previzibil și un confort minim. Pentru că țara noastră nu poate și nici nu trebuie să fie una izolată, trebuie să înțelegem că dezvoltarea noastră, confortul, securitatea, stabilitatea și viitorul țării depinde de vectorul extern. Fiecare dintre noi este în stare să compare lucrurile și astfel să poată decide corect viitorul său și al copiilor săi”.

El consideră că majoritatea politicienilor „se ascund după panouri publicitare, afișe electorale, concerte sau adresări demagogice”, dar ar fi mai corect ca „politicienii să fie un model pentru cetățeni, prin exemple proprii, participând și organizând dezbateri civilizate.”

„Rata mare de încredere a unui politician nu întotdeauna este un indicator bun. Politicienilor moldoveni le lipsește contactul direct și permanent cu alegătorii/cetățenii. Din păcate relația lor este una periodică, în mare parte în campaniile electorale și de multe ori se rezumă la concerte sau afișe electorale. Eu aș prefera și cred că ar fi mai indicat ca politicienii să fie un model pentru cetățeni, să promoveze și să încurajeze cultura politică prin exemple proprii, participând și organizând dezbateri civilizate. Astăzi, mare majoritate se ascund după panouri publicitare, afișe electorale, concerte sau adresări demagogice”.

Manole va vota la 30 noiembrie pentru că este un cetățean responsabil.

„Este datoria noastră de cetățean să-i alegem pe cei care ne vor reprezenta interesele, altfel nu văd cum cetățeanul ar putea avea pretenții față de situația socială, politică și economică a țării. La 30 noiembrie, îndemn toți cetățenii Republicii Moldova să dea dovadă de responsabilitate civică, să iasă din case și să voteze conștient”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...