Investigație: Cum a fost comrpomis proiectul de schimbare a ferestrelor la blocurile din capitală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deși proiectul de eficiență energetică prin care ferestrele și ușile vechi din blocuri urmau să fie înlocuite cu altele de termopan a fost anunțat cu mare tam-tam de primarul Dorin Chirtoacă, se pare că schimbarea nu se mai produce.

O investigație în acest sens a fost efectuată de jurnaliștii de la anticoruptie.md.


Intenția: schimbarea ușilor și ferestrelor la jumătate din blocurile din oraș

Proiectul privind schimbarea geamurilor și ușilor în blocurile de locuințe din Chișinău a demarat la sfârșitul anului 2013 și viza 1.559 de imobile gestionate de cele 23 de întreprinderi municipale de gestionare a fondului locativ (ÎMGFL-uri). Numărul constituie aproape jumătate din blocurile existente în municipiu (3.794 de clădiri), potrivit datelor Direcției generale locativ-comunale și amenajare. (vezi tabelul) Creditul pentru implementarea proiectului de eficienţă energetică a fost oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), prin intermediul programului „Facilitatea de Finanţare a Eficienţei Energetice în Sectorul Rezidenţial din Moldova” (MoREEFF).

Ideea era simplă. BERD se angaja să acorde cinci milioane de euro (circa 90 de milioane de lei, la cursul valutar din octombrie 2014) pentru lucrări, cu o rată a dobânzii de 8,5% anual. 30% din sumă sunt bani oferiți sub formă de grant nerambursabil de către Uniunea Europeană și Guvernul Suediei. Restul banilor trebuiau să fie întorși de fiecare ÎMGFL timp de până la cinci ani, din bugetele proprii, formate în principal din contul tarifului de deservire a blocului (un leu pe metru pătrat), aplicat fiecărui apartament. Asta deși taxa respectivă este destinată întreținerii curente (controlul tehnic și reparația sistemelor de încălzire, lichidarea scurgerilor de apă, salubrizarea terenurilor din preajma blocurilor etc.).

Pe 20 august 2013, viceprimarul Nistor Grozavu a emis o dispoziție prin care a fost formată Comisia de selectare a agenților economici care urmau să instaleze ferestrele și ușile în scările blocurilor de locuințe. În document se spune că cei 11 membri, funcționari ai Primăriei și directori de ÎMGFL-uri, vor stabili criteriile în baza cărora urmează a fi selectate firmele și că, ulterior, fiecare dintre cele 23 de întreprinderi va încheia contracte de executare a lucrărilor cu fiecare agent economic. Într-un răspuns oficial al Direcției locativ-comunale, directorul Petru Gontea preciza că agenții economici au fost selectați după criteriul „cel mai mic preț oferit”, iar una dintre condițiile obligatorii ale partenerilor străini era ca firmele să fie acreditate de către Programul MoREEFF. „Comisia de lucru a expediat invitații de participare tuturor instalatorilor eligibili MoREEFF. Ulterior, la concurs au participat zece agenți economici din cei 33 cărora le-au fost expediate invitații”, se mai arată în răspunsul Direcției.

În urma tenderului, funcționarii au selectat cinci operatori economici: Crochiu Prim SRL, Rolplast Service SRL, Prestar Plus SRL, Flerixon SRL și Consvitraliu SRL. Fiecare dintre aceștia a propus între 986 de lei și 1.185 de lei pentru un metru pătrat de geam, sumă care includea reparația tocurilor și evacuarea deșeurilor. Aspectul privind înlocuirea ușilor a fost aparent neglijat. Potrivit lui Gontea, în aceeași perioadă a început instalarea interfoanelor la multe blocuri, astfel încât înlocuirea ușilor a fost de prisos.

Realitatea: termopane doar la 216 blocuri din oraș

Potrivit Direcției locativ-comunale (DGLCA), până în prezent, cei cinci agenți economici au schimbat ferestrele în scările a 216 blocuri din Capitală, ceea ce ar însemna cam 13% din numărul planificat inițial. Pentru aceste lucrări au fost valorificate 15,3 milioane de lei, dintre care circa cinci milioane de lei sub formă de grant. În răspunsul inițial oferit CIJM de către Direcție se arăta că adresele blocurilor de locuințe incluse în proiect au fost selectate de către întreprinderile municipale, fără a se preciza după ce criterii s-a făcut selecția. Solicitat de reporterii CIJM, Petru Gontea a precizat că s-a dat prioritate blocurilor „în cea mai proastă stare”.

La sfârșitul lunii februarie, experții în domeniul energetic Ianuș Cușnir și Sergiu Tofilat au vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre mai multe nereguli în implementarea proiectului. Potrivit lor, inițial, DGLCA a Capitalei le-a oferit o listă de adrese în care erau trecute inclusiv blocuri la care nu s-a schimbat niciun geam. Funcționarii le-au remis o listă nouă ulterior, motivând că ar fi fost vorba despre erori admise de angajații Direcției. Totodată, din partea Primăriei nu a fost desemnat niciun coordonator responsabil de implementarea corespunzătoare a programului, fiecare întreprindere municipală urmând să se ocupe de partea sa de împrumut bancar, contractarea antreprenorului, efectuarea și recepționarea lucrărilor, etc. Mai mult, răspunsurile directorilor întreprinderilor municipale la solicitările de informație despre cum au implementat proiectul MoREEFF au variat de la caz la caz. În timp ce unii au refuzat să dea detalii, alții au declarat că nu dețin nicio informație sau au oferit răspunsuri incomplete.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...