Intervenție Promo-LEX: Arestul preventiv este utilizat abuziv în Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Utilizarea abuzivă a arestului preventiv în Moldova rămâne o problemă gravă. Cel puțin aceasta este opinia directorului executiv Promo-LEX, Ion Manole, exprimată la Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

„Normele internaționale cu privire la drepturile omului și normele naționale ale Republicii Moldova prevăd că o persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni trebuie să fie întotdeauna liberă în cursul procedurii, iar arestul trebuie să fie o excepție, întotdeauna obiectiv justificată și să corespundă interesului public”, specifică directorul executiv Promo-LEX.

Utilizarea abuzivă a arestului preventiv în Moldova rămâne încă o problem gravă: instanțele naționale nu reușesc să ofere o motivare relevantă și suficientă pentru a justifica arestul preventiv și se limitează deseori la formulări abstracte și stereotipizate.

Potrivit datelor Ministerului de Justiție, din luna mai 2016, din 7892 de persoane deținute în instituțiile penitenciare, 1421 erau persoane arestate. În același timp, peste 1400 de persoane au fost eliberate din arest preventiv în 2016 (din diverse motive).

„Prin urmare, strategiile de reformare a sistemului penitenciar și de modernizare a penitenciarelor din Moldova ar trebui să includă măsuri de reducere a numărului excesiv de arestări, care va avea un impact direct asupra condițiilor de detenție, în special în privința suprapopulării penitenciarelor”, mai relatează Ion Manole.

Sesiunea a 34-a a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului s-a desfășurat ieri la Geneva și a avut pe agendă adoptarea Raportului privind Evaluarea Periodică Universală a Republicii Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...