Înregistrare cu dificultate în campania electorală pentru Maia Sandu: „Am fost martorii tratamentului inegal al CEC”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Candidatul Maia Sandu a fost înregistrat astăzi, cu vot unanim, în calitate de concurent electoral în campania prezidențială. Cu toate acestea, reprezentanții partidului spun că astăzi au fost martorii tratamentului inegal și diferențiat al Comisiei Electorale Centrale față de concurenții electorali.

„Constatăm că s-a făcut un joc al unor membri ai CEC care, în mod intenționat, au manipulat cu anumite detalii tehnice pentru a crea impresia că Partidul Acțiune și Solidaritate ar fi comis încălcări în activitățile Grupului de inițiativă”, se arată într-un comunicat remis de PAS.

Reprezentanții partidului spun că „discuțiile cu privire la înregistrarea candidatului Maia Sandu au durat 35 de minute, un record în cadrul procesului de analiză a rapoartelor precedente prezentate la CEC în cazul celorlalți candidați”.

„Raportul cu privire la înregistrarea candidatului Igor Dodon a fost acceptat fără nicio dezbatere, iar discuțiile au durat câteva minute. S-a dorit oare o analiză hiper-minuțioasă a activităților noastre sau, de fapt, s-a dorit ponegrirea și lansarea unor dubii privind corectitudinea și transparența procesului desfășurat de PAS? Oare CEC în mod deliberat a făcut analiza tehnică în fața camerelor, iar în cazul celorlalți candidați a prezentat un raport fără obiecții? Oare nu a existat niciun aspect necesar de a fi clarificat în alte situații?”, se întreabă reprezentanții partidului.

Membrii CEC au avut pretenții cum că PAS a comis o încălcare prin faptul că a întârziat cu o zi achitarea unor plăți. „Ultimele plăți au fost efectuate în următoarea zi depunerii listelor cu semnături la CEC, adică pe 23 septembrie, din cauza faptului că banca a schimbat procedurile de plată în dimineața zilei de 22 septembrie”, se arată în reacția partidului.

În acest condiții, reprezentanții PAS solicită CEC-ului să aplice un tratament similar față de toți actorii electorali. De asemenea, PAS cere CEC-ului să examineze cu „discernământ și celeritate investigația RISE cu privire la finanțarea indirectă a PSRM din afara țării și, în eventualitatea în care cele descrise se confirmă, să aplice sancțiunile prevăzute de art. 69 alin.(4) lit.b) din Codul electoral – anularea înregistrării concurentului electoral”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...