(INFOGRAFIC) MAI își modernizează subdiviziunile pe bani puțini, pentru a „satisface” europenii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova este țara din Europa ce cheltuie cel mai puțin pentru armată, în timp ce Norvegia este lider la acest capitol.

Republica Moldova este, de departe, țara cu cea mai mică sumă alocată armatei, pe cap de locuitor – doar 7 dolari, în timp ce pe primul loc este Norvegia, cu 1.147 de dolari pe cap de locuitor alocaţi armatei, urmată de Marea Britanie, cu 869 de dolari, şi de Franţa, cu 783.

În contextul aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova, autoritățile au demarat un proces amplu de reformare a Ministerului Afacerilor Interne şi a structurilor subordonate şi desconcentrate ale acestuia, proces în care intră și reformarea Trupelor de Carabinieri, în următorii 3 ani.

Citește și: (INFOGRAFIC) Moldova, țara din Europa care cheltuie cel mai puțin pentru armată; Norvegia e lider

Pentru asigurarea funcționalității instituției, în anul 2016 a fost alocată suma de peste 120 milioane de lei, ajustată ulterior la suma de aproape 108 milioane de lei, din cauza deficitului bugetar, cu executare la 100%.

site_grafic

Potrivit Legii bugetului de stat pentru anul 2017, pentru Trupele de Carabinieri este aprobată suma de aproape 148 de milioane de lei, din care 2,1 milioane de lei vor fi venituri colectate de Trupele de Carabinieri, iar alte peste 145 milioane de lei finanţări de la bugetul public naţional.

Citește și: Cheltuielile pentru apărare în Moldova, tot mai mici de la an la an

Mijloacele în cauză urmează să asigure cheltuielile cotidiene, precum şi remunerarea muncii personalului, contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul asigurărilor medicale, indemnizaţii – 96 milioane de lei, servicii de întreţinere a sediilor – 13,5 milioane de lei și materiale circulante (combustibil, piese de schimb, produse alimentare, medicamente, materiale gospodăreşti, echipament) – 29,8 milioane de lei.

nato-moldova-rusia-586x319

Analiza în dinamică a bugetului denotă că, pe parcursul ultimilor ani (2012-2016), politica bugetară a statului a determinat limitarea asigurării financiare a Trupelor de Carabinieri, care, în consecință, a dus la insuficienţa capabilităţilor tehnice, necesare pentru exercitarea atribuţiilor prevăzute de legislaţie.

Autoritățile recunosc că alocaţiile anuale au oferit posibilitatea de asigurare a cheltuielilor prioritare, adică a consumurilor curente, şi n-au permis înzestrarea completă a bazei tehnico-materiale a Trupelor de Carabinieri cu armament, tehnică militară, mijloace speciale, softuri, care să-i asigure funcţionalitatea şi interoperabilitatea la îndeplinirea sarcinilor cotidiene şi misiunilor în care pot fi antrenate.

Un element principal al reformării Trupelor de Carabinieri îl va reprezenta înlocuirea progresivă în perioada anilor 2017-2020 a militarilor în termen cu personal profesionalizat (2017 – 10%, 2018 – 20%, 2019 – 30%, 2020 – 40%).

big-dosarul-coruperea-deputatilor-curtea-de-apel-a-decis-privarea-de-libertate-a-invinuitilor-1491831418

Deși bugetul pentru anul 2017 nu este cu mult mai mare față de anii precedenți, autoritățile sunt convinse că „actuala arhitectură de securitate şi noile provocări la adresa mediului de securitate impun reformarea Trupelor de Carabinieri prin prisma creării unor efective speciale bine pregătite, dotate, cu un înalt nivel de profesionalism, capabile să asigure ordinea publică, protecţia şi securitatea obiectivelor de importanţă majoră, iar la necesitate – să intervină prompt în situaţii de criză pentru restabilirea ordinii publice”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...