(FOTO) 20 de biblioteci cu care se mândresc țările din întreaga lume

(FOTO) 20 de biblioteci cu care se mândresc țările din întreaga lume

Într-o epocă a smartphone-urilor şi a cărţilor electronice s-ar părea că bibliotecile și-au pierdut din popularitate. Nu este însă adevărat. Bibliotecile au fost și vor rămâne centre culturale deoarece popularitatea lor nu scade, atâta timp cât știi unde să le cauți.

Iată un top al celor 20 cele mai frumoase și valoroase biblioteci din lume, realizat de Business Insider.

1. Biblioteca Melk Benedictine Abbey, Austria

Bazele acestei biblioteci au fost puse în jurul anului 1089, dar de abia în anul 1700 împăratul Austriei a decis că toate manuscrisele vechi care se regăsesc acum în colecție să fie așezate în mod organizat într-o clădire special gândită pentru acest lucru.

best-libraries-from-around-the-world-the-admont-1

2. George Peabody Library, SUA

Parte a Universității John Hopkins University din Baltimore, Maryland, SUA, această bibliotecă are un design remarcabil. Construcția a fost terminată în 1878 și adăpostește în prezent peste 300,000 de volume.

libraries-from-around-the-world-peabody

3.Biblioteca Regală din Copenhaga, Danemarca

Biblioteca datează din 1482 și este cea mai mare din Scandinavia, cu mai mult de 2,5 milioane de volume și peste 55.000 de manuscrise, inclusiv ale unor danezi renumiți, cum ar fi Hans Christian Anderson, Soren Kierkegaard și Karen Blixen. Cea mai mare anexă a bibliotecii, construită în anul 1999, este Diamantul Negru, o extensie modernă în granit negru lustruit.
best-libraries-from-around-the-world-the-royal-library-of-copenhagen-1

4. Biblioteca Universității de Artă Musashino, Japonia

Clădirea acționează precum o arcă de dimensiuni impresionante păstrând 200 000 de exemplare dintre care 100 000 vor constitui o arhivă deschisă (ușor accesibilă) aranjate la interiorul volumului cu două niveluri și 6500 mp ai bibliotecii. Se crează impresia unei păduri de cărți prin suprapunerea pereților înalți de 9 metri cu rafturi în care, din loc în loc au fost realizate perforații de mari dimensiuni pentru a permite spațiilor să comunice. Printr-o mare deschidere vitrată se pot vedea rafturile de cărți de la interior și circulațiile definite de acestea.
4834617390_999be95b10_o

5. Biblioteca Publică din Boston, SUA

Se presupune că biblioteca a fost deschisă publicului larg în anul 1848. În prezent, Biblioteca Publică din Boston are aproximativ 9 milioane de volume în dotare, ceea ce înseamnă ca este una (mai exact a doua din lume) din cele mai complete și, în același timp, complexe biblioteci nu doar din Statele Unite, ci și din întreaga lume.
bostonpubliclibrary

6. Biblioteca Metropolitană din Stuttgart, Germania

Această bibliotecă este foarte controversată, mulţi spun că e inovativă, alţii că nu se potriveşte cu mediul înconjurător. Şi, totuşi, este una dintre cele mai interesante clădiri din zonă, împreună cu Muzeul Porche din apropiere. A fost proiectată de arhitectul neamţ de origine coreeană Yi Eun-young, iar designul a fost inspirat de Panteonul din Roma.
best-libraries-from-around-the-world-stuttgart-city-library

7. Biblioteca José Vasconcelos, Mexic

Este cea mai mare bibliotecă din Mexic și de pe continental american. Cu o suprafață totală de 38.000 metri pătrați, biblioteca este o construcție în stil modernist, cu multă sticlă. José Vasconcelos Library mai este cunoscută și ca „Megabiblioteca”.
best-libraries-from-around-the-world-vasconcelos-library

8. Biblioteca Liyuan din Beijing, China

Situată într-un sat mic de lângă Beijing, biblioteca are o poveste impresionantă. Aceasta este construită din grinzi de lemn, iar exteriorul este acoperit cu bastoane. Lumina bibliotecii vine de la fisurile din cadrul nuielelor. Biblioteca este considerată a fi eco, dat fiind faptul că este realizată din materiale reciclabile.
liyuan-library

9. Biblioteca şi Casa de cultură din Vennesla, Norvegia

Structura bibliotecii este una foarte interesantă, ea fiind constituită din 27 de „coaste”. Coastele dau o formă geometrică interesantă si linia acoperişului dă, de asemenea, acea orientare ondulată si elegantă spatiului generos din interior. Tot ele delimitează spaţiile personale de studiu create în bibliotecă. Noua bibliotecă din Vennesla înglobează şi o cafenea, săli de conferinţă şi săli administrative, legând o casă comunitara şi un centru de învăţare.
best-libraries-from-around-the-world-vennesla-library

10. Biblioteca Beinecke Rare Book and Manuscript Library de la Yale University din New Haven, SUA

Și această bibliotecă este catalogată ca fiind printre cele mai valoroase biblioteci din lume. Se regăsește la Universitatea Yale și este deschisă din 1963. Biblioteca a reușit să colecționeze câteva milioane de cărți rare, în mare parte referitoare la teologie, științe naturale și literatură.
libraries-from-around-the-world-beinecke-rare-book-1

11. Biblioteca Alexandria, Egipt

Cândva cea mai mare bibliotecă din lume – conţinând lucrări ale celor mai mari gânditori şi scriitori ai Antichităţii, printre care Homer, Platon, Socrate şi mulţi alţii -, Biblioteca din Alexandria a fost aparent distrusă de un incendiu uriaş, în urmă cu 2 000 de ani, iar lucrările pe care le adăpostea s-au pierdut. Astăzi, ideea unei biblioteci universale situate într-un oraş celebrat drept centrul învăţării lumii antice a ajuns la nivel de mit. Noua Biblioteca din Alexandria a fost construită în 2002 pentru a aduce un omagiu bibliotecii originale. Clădirea este concepută ca un cadran solar și înclină spre Marea Mediterană.
7368299646_4ea1998e7c_k

12. biblioteca Centrală din Seattle, Washington, SUA

A fost deschisă publicului la data de 23 mai 2004. Are 11 etaje cu înălţimea de 56 metri şi aproximativ 1,45 milioane de cărţi. Mai mult de 2 milioane de persoane au vizitat noua bibliotecă în primul an. Biblioteca Centrală din Seattle include caracteristici inovatoare precum „o carte spirală” la nivelurile 6-9, care afişează întreaga colecţie de non-ficţiune într-o formă continuă şi un living room de 16 m înălţime de-a lungul Fifth Avenue.
q

13. Biblioteca Colegiului Trinity, Irlanda

Biblioteca Colegiului Trinity este o bibliotecă a universității din Dublin, care a luat ființă în anul 1592. Ea are 4,5 milioane de cărți, care constau printre altele în manuscripte istorice, incunabule sau tipărituri vechi, fiind cea mai mare bibliotecă din Irlanda. Clădirea bibliotecii în decursul timpului a fost extinsă la mai multe clădiri, din care patru din ele se află pe campusul Colegiului Trinity și una se află pe teritoriul spitalului St. James.
a

14. Biblioteca Sir Duncan Rice din campusul Universitatii Aberdeen, Marea Britanie

Biblioteca este un spațiu cu design modern, ale cărei fațade exterioare sunt definite printr-o serie de panouri izolate și vitraje performante care generează un model abstract. Parterul găzduiește foaierul și cafeneaua, spații care pot fi folosite pentru organizarea diferitor expoziții, seminarii sau lecturi. Volumul în spirală din atriumul bibliotecii leagă vizual cele opt niveluri, iar forma ovoidală ce glisează de la un etaj la altul oferă un element ce contrastează cu liniile curate ale volumului exterior.
4

15. Biblioteca de Sainte-Geneviève din Paris, Franța

Acesta a fost proiectat de Henri Labrouste, iar construcția a durat din 1838 până în 1850. Biblioteca este descrisă ca fiind „un templu de cunoștințe și un spațiu pentru contemplare”.
5

16. Biblioteca Congresului din Washington DC, SUA

A fost construită în anul 1800 şi conţine peste 30 de milioane de cărti. Este biblioteca publică cea mai mare şi importantă a Uniunii, fiind de fapt biblioteca natională a Statelor Unite ale Americii. Aceasta conţine mai mult de 30 de milioane de cărţi şi alte materiale tipărite în peste 470 de limbi, mai mult de 61 de milioane de manuscrise, cele mai rare colecţii de cărţi din America de Nord, inclusiv forma nefinisată a Declaraţiei de Independenţă, una din cele patru copii existente in toată lumea a Bibliei lui Gutenberg, peste 1 milion de ediţii ale ziarelor din toată lumea din ultimele trei secole, peste 6.000 de benzi desenate, filme, 4.8 milioane de hărţi, 2.7 milioane de înregistrări, peste 13.7 milioane de poze şi imagini, inclusiv desene arhitecturale şi piese de artă, Betts Stradivarius şi Cassavetti Stradivarius.
hyperliteratura-Biblioteca-Congresului-din-Washington

17. Biblioteca Centrală din Kansas, Missouri

Este formată din Biblioteca Centrală şi 9 filiale. La construirea bibliotecii au contribuit inclusiv cititorii din Kansas. Ei au fost rugaţi să nominalizeze cele mai importante lucrări care au legătură cu acest oraş şi care să ilustreze faţada clădirii, astfel că, faţada relevă cărţi precum „Stăpânul Inelelor”, „Romeo şi Julieta” sau „Aventurile lui Huckleberry Finn”. Treptele arată şi ele ca un teanc de cărţi. Departamentul de împrumut interbibliotecar a împrumutat anul trecut 99.825 materiale altor biblioteci.
hyperliteratura-Biblioteca-Centrală-din-Kansas-Missouri

18. Biblioteca Națională din Priștina, Kosovo

Biblioteca națională din Priștina, Kosovo a fost proiectată de un arhitect croat şi a fost dată spre folosinţă în anul 1982. Are un design cam ciudat şi s-a bucurat de o mare faimă tocmai pentru că a intrat în numeroase topuri ale celor mai urâte clădiri din lume.
hyperliteratura-Biblioteca-Națională-din-Priștina-Kosovo

19. Biblioteca Publică din Vancouver

Biblioteca Publică din Vancouver ocupă locul al treilea în topul celor mai mari sisteme de biblioteci publice din Canada, cu peste 373000 posesori de card şi mai mult de 9 milioane de publicaţii împrumutate anual. Biblioteca Publică din Vancouver inspiră şi îmbogăţeşte spiritul uman. Ea reflectă diversitatea comunităţilor noastre şi oferă acces la cele mai inovatoare idei din lume.
hyperliteratura-Biblioteca-Publica-din-Vancouver

20. Biblioteca Statului Vatican

Este una dintre cele mai vechi biblioteci din lume și conține una dintre cele mai importante colecții de texte istorice. Fondată oficial în 1475, deși, în realitate este mult mai veche, ea are 75.000 de codice din întreaga istorie. Din iulie 2007, biblioteca a fost temporar închisă pentru renovare și redeschisă în septembrie 2010. Printre piesele cele mai faimoase ale Bibliotecii Vaticane se află Codex Vaticanus, cel mai vechi manuscris al Bibliei cunoscut.
1

0