Cum e viaţa pe insulele care dispar – povesti dramatice dintr-un paradis menit să nu mai fie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Angie Hepisus așteaptă cu inima strânsă momentul în care o rudă o va anunța că totul se scufundă, se sfârşeşte. Femeia locuiește împreună cu rudele sale pe Insulele Marshall, a căror viitoare dispariție pare o certitudine. Dacă media temperaturilor crește cu doar 2 grade Celsius, acest paradis din mijlocul Pacificului va dispărea.

Citeşte şi: (FOTO) 10 ţări care nu deţin o forţă armată

Unul dintre verii lui Angie s-a trezit într-o dimineață, primăvara trecută, cu apa care îi intra în casă, inundând-o ca pe un acvariu. Un altul, care a trecut printr-o situație similară, casa fiindu-i invadată de apă la 4 dimineață, chiar și-a gustat pielea de pe braț, pentru a se convinge că e vorba de apă sărată și că nu are un coșmar, relatează CNN, care s-a deplasat în zonă pentru a surprinde ultimele zile ale Insulelor Marshall. Potrivit sursei, acestea dispar numai și numai din vina noastră.

Aceeași femeie, Angie Hepisus, a povestit reporterilor și cum nepotul ei încerca să lege porcii de un copac, ca să nu fie luați de apă. Sau despre Roselinta, care dormea cu fiul său de doi ani, Shiro, când casa i-a fost luată pe sus și dusă de furtună departe de coastă.

Toate aceste coșmaruri, din păcate reale, revin periodic. Cu mâna pe Biblie, membrii familiei se adună și speră să nu fie acesta ultimul moment. Pentru că, în acest loc dintre Australia și Hawaii, nimeni nu-și permite luxul de a nega existența unui fenomen precum încălzirea globală.

Oamenii de aici trăiesc în această realitate, care se schimbă încontinuu, pe măsură ce atmosfera se încălzește și nivelul oceanului crește.

Și-au văzut adesea casele inundându-se, viețile amenințate. Unii, cum e Mojje Anungar, și-au văzut copiii murind la o vârstă foarte fragedă.

Citeşte şi: (FOTO) Topul țărilor cu cel mai sigur trafic din lume

„Încă sunt în stare de șoc”, declară bărbatul. „Înainte, astfel de lucruri nu se întâmplau”, completează omul, care și-a văzut copilul murind la numai 7 luni.

Deja o parte dintre locuitori a decis să părăsească pământul natal, în timp ce alții își caută refugiu în cele mai neașteptate locuri.

În cele nouă zile petrecute de reporterul CNN în Majuro, capitala insulelor, acesta a aflat că nicăieri pe insule nu ești la adăpost. Oamenii nu mai coboară de la etajul caselor sau pur și simplu se cățără în cocotieri.

Iar cel mai periculos loc e în Rita, un cartier aglomerat din Majuro. Aici locuiesc Angie și familia sa, inundați cel mai recent în primăvară. „Nu cred că insulele astea vor rezista prea mult”, explică Angie. „Dacă vine apa din nou, vom fi luați de ea”, se teme femeia.

Pentru aceasta și familia sa, furtuna din martie a însemnat începutul sfârșitului, că oceanul, până acum aliat și prieten, s-a întors împotriva lor. „E deranjant de simplu să accepți dispariția unei țări pe care nu ai văzut-o vreodată”, observă reporterul CNN.

Citeşte şi: (VIDEO) Mărturia bărbatului care a plutit în derivă, în Pacific, mai mult de un an

Odată aflat la fața locului, contemplând ținutul și cunoscând oamenii care trăiesc acolo, lucrurile se schimbă. După cinci ore de privit „oceanul de safir”, „infinitatea de apă” de la fereastra avionului, în drum spre Insulele Marshall, povestește reporterul, a apărut și fâșia delicată de uscat, Majuro, lângă o lagună turcoaz. Doar văzând-o realizezi în ce pericol este ținutul dintre ape.

Potrivit CNN, probabil nu se va întâmpla în cinci sau zece ani ca insulele să dispară. Poate nici măcar în 20, însă se va întâmpla în timpul vieții noastre, cel târziu în timpul generației viitoare.

Oamenii de știință spun că atmosfera se poate încălzi ușor cu două grade Celsius până la finele secolului. Chiar și dacă temperatura nu va crește mai mult, câteva națiuni insulare și orașe de coastă tot sunt condamnate la „înec”, explică Stefan Rahmstorf, profesor de Fizică a oceanelor la Universitatea Potsdam.

„Tonul este aproape nonșalant”, explică reporterul, remarcând că asta nu se întâmplă pentru că celui care rostește aceste vorbe nu i-ar păsa, pentru că nu e cazul, ci pentru că a atras atenția asupra acestui aspect de multe ori. De atât de multe ori încât s-a plictisit. „A, insulele care se scufundă, știu povestea”, ar putea spune o persoană „informată”, de parcă dispariția unei culturi, a unei țări, a istoriei locului și limbii sunt efecte „logice” ale dependenței noastre de combustibil.

Citeşte şi: (GALERIE FOTO) TOP 10 cele mai bune insule pe care să le vizitezi

„Bună/Te iubesc/Ești un curcubeu”

Când ajungi însă aici, ești întâmpinat de oameni. Iar ei îți spun „Iakwe”, care în limbajul băștinaș înseamnă atât „Bună”, cât și „Te iubesc” sau „Ești un curcubeu”. Cum să nu iubești un astfel de loc?

Angie povestește că, înainte, sunetul oceanului o liniștea, o adormea. Acum, însă, e prea zgomotos. „Mă sperie noaptea… E schimbat. Melodia apei s-a schimbat”, afirmă aceasta. „Nu e cântecul pe care obișnuiam să-l iubesc”, mai spune femeia în vârstă de 44 de ani, care locuiește aici de când se știe.

Pe aceste insule, familiile mărite locuiesc sub același acoperiș: părinți, copii, de obicei peste 10, veri, mătuși, nepoți, unchi. Dar totul are sens, privind cât de mică e întinderea de uscat.

Drepturile asupra pământului sunt transmise pe linie maternă. Așa că pământurile din Rita, zona cea mai expusă inundării, nu sunt numai niște terenuri, ci moștenirea familiei, parte din identitate.

Citeşte şi: (FOTO) Top 10 cele mai frumoase insule din lume, unde te poți relaxa la vară

Iar Angie are grijă de această moștenire, pentru că Jitiam, nepotul ei care încerca să lege porcii de copac, Roselinta, al cărei copil de doi ani a murit sub ochii ei, sau verii ei, care se trezeau cu apa în casă și eventual o gustau de pe braț, nu mai sunt. Cu toții au plecat, pentru a nu mai trece prin așa ceva.

Pe aceste insule oamenii au venit în urmă cu 2.000 – 3.000 de ani, cu canoea din sud-estul Asiei. Iată ceva ce nu s-ar întâmpla în era Space X. Insulele sunt atât de joase încât de la distanță sunt invizibile.

Dacă îi întrebi pe locuitori unde vor merge în cazul în care vine din nou apa, variantele de răspuns nu sunt multe: Hawaii, Washington și Springdale, Arkansas. Și, într-adevăr, în Springdale, Arkansas, se află cea mai mare populație din Insulele Marshall din SUA. Dacă în Insulele Marshall sunt 70.000 de oameni, în nord-vestul Arkansasului sunt 10.000, potrivit consulatului, care se află tot aici.

Nu e nevoie însă să întrebi de ce au plecat.

Citeşte şi: Insula blestemată: Poveşti macabre ale fascinantei insule Gaiola din Golful Napoli


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...