(GRAFIC) Moldovenii, cu fața spre Rusia și Uniunea Vamală. De NATO nici nu vor să audă

by Genko Genko

Cetățenii Republicii Moldova își doresc, la acest moment, relații „mai apropiate” cu Federația Rusă și spun că, cea mai bună opțiune pentru țară ar fi aderarea la Uniunea Vamală. Cel puțin asta arată datele unui sondaj realizat de de Fondul Opiniei Publice, la solicitarea ziarului Timpul.

Un număr de 56% dintre moldoveni spun că Republica Moldova ar trebui să fie mai aproape de Rusia. Numărul acestora este în creștere cu 3% față de anul trecut. În același timp, 44% dintre respondenți consideră că țara noastră trebuie să fie mai apropiată de Occident și Europa. Numărul acestora este, însă, în scădere cu 3% față de anul 2016.

1c7lz36hvaaahmi7_57104000

În același timp, moldovenii spun că, dacă ar trebui de ales în cadrul unui referendum între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală, ar alege a doua opțiune. Astfel, un număr de 49% dintre respondenți ar vota pentru aderarea țării la Uniunea Vamală, în timp ce 40% dintre aceștia optează pentru Uniunea Europeană.

Față de anul trecut, numărul simpatizanților Uniunii Vamale a crescut cu 1%, în timp ce cel al simpatizanților Uniunii Europene a scăzut tot cu 1%. În același timp, 5% dintre moldoveni spun că ar vota „contra” ambelor uniuni.

imageResize

Datele sondajului mai arată că, moldovenii nici nu vor să audă de aderarea Republicii Moldova la NATO. Dacă li s-ar cere părerea, în cadrul unui referendum, 53% dintre moldoveni ar vota împotriva unei asemenea alianțe. Alți 22% dintre respondenți spun că ar vota pentru aderarea țării la blocul NATO, iar 13% nu au o părere clară vizavi de acest subiect. Și numărul celor care nu ar participa la un asemenea exercițiu este mare -9%.

bacalaureat-2016-subiecte-simulare-bac-201-890x395_c

Sondajul a fost realizat în perioada 10-19 martie pe un eșantion de 1.118 de persoane și are o marjă de eroare de 2,3%.

CITIȚI ȘI...