Germania, asaltată de imigranţi; Cu ce-i atrage cea mai mare putere economică a Europei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Germania luptă să se adapteze fluxului tot mai mare de imigranți. „Toată lumea se mută în Germania”, spune Govan, un muzician francez din Lyon, în timpul unei pauze, la un curs de limbă germană în Berlin. „Într-o singură lună, am întâlnit oameni de pretutindeni”, continuă el. Fețele din jurul mesei sunt tinere și majoritatea cu accent european. Ele înseamnă schimbarea rapidă a datelor demografice ale celei mai mari puteri a Europei, țară a cărei populație este tot mai bătrână, notează BBC.

Germania a devenit acum a doua cea mai atractivă destinație din lume, după SUA, pentru imigranți. Sosesc cu sutele de mii. Migrația netă către Germania este cea mai mare din ultimii 20 de ani, iar OCDE o descrie drept un „boom”.

Citeşte şi: Germania, tot mai puternică pe fondul crizei din Europa

În 2012, 400.000 de imigranți permanenți, adică persoane care au dreptul să stea în această țară mai mult de un an, au venit în Germania. Iar asta înseamnă o creștere cu 38% față de anul anterior. Cei mai mulți vin din țările est europene, dar și din state din sudul zonei euro, atrași de economia puternică a Germaniei și de piața muncii. Și sunt primiți cu brațele deschise, cel puțin de către guvern, pentru că cea mai mare putere a Europei are deficit mare de talente, muncitori calificați, dar și o rată îngrijorător de scăzută a natalității.

„Imigranții sunt tineri, iar populația Germaniei este tot mai bătrână, așa că sunt bineveniți”, spune dr. Ingrid Tucci, de la Institutul german pentru cercetare economică.

„Este important să atragem studenți și oameni calificați. Pentru ca și guvernului să-i fie mai ușor să le ofere tot ce au nevoie și mult mai repede”. Asta înseamnă, în practică, cursuri gratuite sau cele mai ieftine de limbă germană, la fel și de integrare.

„Orice om de știință, orice angajator îți va spune că e nevoie de imigranți specializați, cu studii superioare. Asta e percepția la nivelul societății germane în general. Nu privim imigrația ca pe o ameninţare, ci ca pe un posibil potențial pentru societatea noastră”, adaugă Tucci.

Citeşte şi: Taxă pentru şoferii străini care circulă pe autostrăzile Germaniei

Hassan este un bărbat turc, pe la 40 de ani. A venit în Germania cu părinții, pe când avea 13 ani, iar acum deține aici un restaurant. Se numără însă printre cei care își fac griji cu privire la imigrație. „E grozav că oamenii vin în Germania. Așa este și normal. Dar oamenii care vin să cerșească și să nu muncească nu ar trebui să rămână. Uitați-vă la mine, lucrez 20 de ore pe zi. Sunt mulți cerșetori. Nu au bani și cer ceva de mâncare. Le dau pizza, kebab, dar inima mea se rupe. Nu le pot oferi tuturor.”

Depășiți se simt și alți germani. Anul trecut, primarii din 16 orașe nemțești mari au scris guvernului, cerându-i să-i ajute în legătură cu șomajul mare în rândul imigranților din Europa de Est. Cologne, Dortmund și Hanover încearcă cu greu să le facă față. De aici și suportul pentru un nou partid politic: Alternative fur Deutschland (AfD), care spune că este nevoie de imigranți pe piața muncii, dar cere un control mai puternic al imigrației. Că răspuns la aceste îngrijorări, guvernul Angela Merkel și-a luat angajamentul să supravegheze cu atenție imigranții care fraudează sistemul beneficiilor sociale. Altfel, după cum spune un politician CDU, „mișcarea liberă a muncitorilor este unul dintre pilonii principali ai UE”.

De când România și Bulgaria au intrat în UE, în 2007, a fost o creștere semnificativă a numărului de imigranți din ambele țări 67.000 de români și 29.000 de bulgari au sosit în prima jumătate din 2013.

„Nu sunt multe tensiuni în Germania, spre deosebire de alte țări, precum Franța, unde sunt mult mai virulente”, declară dr. Tucci. „Este important însă ca populația să fie pregătită pentru acest fenomen. Poate mulți se tem de nou veniți. Așa că retorica politică este importantă”.

Peste 7,6 milioane de străini sunt înregistrați ca trăind în Germania, cel mai mare număr de când au început numărătorile în 1967.

Citeşze şi: Germania aniversează 25 de ani de la manifestația care a dus la căderea Zidului Berlinului


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...