Geoană: Presiunile Federației Ruse asupra Republicii Moldova se vor intensifica

by Genko Genko

Senatorul român Mircea Geoană a declarat miercuri, că se anticipează ca pe măsură ce se apropie data semnării acordurilor de asociere și de liber schimb ale Moldovei, Georgiei și Ucrainei cu UE, acțiunile Federației Ruse să se intensifice.

”Anticipăm ca pe măsură ce se apropie data semnării acordurilor de asociere și de liber schimb ale Moldovei, Georgiei și a unei forme simplificate de acord de asociere a Ucrainei cu UE, acțiunile Federației Ruse să se intensifice, că putem anticipa embargo comercial, cum am mai văzut în trecut”, a afirmat Geoană, președintele Comisiei speciale comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru aderarea României la Spațiul Schengen a avut, miercuri, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre UE, ai Ucrainei și Republicii Moldova pe tema situației din aceste două țări, în contextul ultimelor evoluții din regiune.

Mircea Geoană este de părere că UE trebuie să arate solidaritate concretă cu țările care se află sub o imensă presiune în această perioadă.

”Cred că Uniunea Europeană, în pofida unor diferențe de nuanță și de poziție cu privire la modul de a aborda relația cu Federația Rusă, ajunge la o concluzie care este inevitabilă. Este singura care este rațională și utilă. Trebuie să arătăm solidaritate concretă cu țările care se află sub o imensă presiune în aceste zile, săptămâni și luni. Ucraina, Republica Moldova și Georgia se află în diverse stadii de agresiune cu mijloace nemilitare, de această dată, dar ofensiva rusească în regiune continuă și Europa nu poate să stea și să se prefacă că nu se întâmplă nimic. Se întâmplă o acțiune sistematică de destabilizare a vecinilor noștri și a vecinilor Rusiei și fără să punem ulei pe foc, fără a inflama o situație, și așa foarte complicată, trebuie să arătăm în sens practic că aceste țări au sprijinul real al Europei, și nu un simplu sprijin declarativ”, a mai spus Geoană.

CITIȚI ȘI...