(STUDIU) Miraculoasele efecte ale laptelui matern pentru adulţi

by Genko Genko

O alăptare între trei și 12 luni ar reduce considerabil riscul dezvoltării unor inflamații cronice, asociate cu boli cardiovasculare la vârsta adultă, se arată într-un studiu publicat miercuri și preluat de AFP.

Studiind circa 7.000 de persoane, cercetătorii americani au descoperit o legătură „semnificativă” între alăptarea de scurtă durată sau greutatea mică la naștere și niveluri ridicate ale proteinei C reactive (CRP), indice al inflamației, în probele de sânge prelevate de la adulții tineri.

CRP este o proteină sintetizată în principal de ficat, care joacă un rol important în inflamații.

„Alăptarea între trei și 12 luni se asociază cu scăderea concentrației sanguine de CRP cu 20-30% față de cei care nu au fost alăptați”, scriu cercetătorii de la Universitatea Northwestern în studiul apărut în revista „Proceedings of the Royal Society B”.

Cercetătorii au mai constatat că fiecare jumătate de kilogram în plus la naștere atrage o scădere cu 5% a concentrației de CRP. Potrivit studiului, efectele alăptării ar fi ‘identice sau chiar superioare’ celor ale medicamentelor în reducerea nivelurilor de CRP la tinerii adulți.

Inflamarea cronică este implicată în numeroase patologii, printre care bolile cardiovasculare, dar există încă aspecte necunoscute în privința rolului exact al acesteia în apariția bolilor de inimă.

Cercetarea s-a desfășurat pe tineri între 24 și 32 de ani din diferite medii sociale. ‘Rezultatele arată că alăptarea ar putea duce la scăderea unui factor important al riscului de boli cardiovasculare la vârsta adultă’, afirmă Alan Guttmacher, unul din autorii studiului.

Organizația Mondială Sănătății încurajează alăptarea, considerând-o unul din „cele mai eficiente mijloace” prin care se asigură sănătatea și supraviețuirea copiilor. Ea o recomandă până la șase luni, recunoscând că, în prezent, sub 40% din bebelușii din lumea întreagă sunt alăptați, încheie AFP.

CITIȚI ȘI...