Rusia face ce-și dorește în estul Ucrainei, fără ca cineva s-o poată opri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În fiecare zi și noapte, observatorii OSCE monitorizează partea rusă a graniței cu Ucraina, însă nici măcar ei nu-l pot împiedica pe Vladimir Putin să trimită întăriri rebelilor proruşi.

Cei 19 observatori au mandat de a monitoriza ce se întâmplă la punctele de control rusești din Doneţk și Gukavo, localități aflate la granița ruso-ucraineană, scrie Judy Dempsey, într-un articol în Newsweek.

Citeşte şi: Rusia, despre posibilitatea unui război cu Ucraina: Kievul să aibă înțelepciunea de a nu ne provoca

Mandatul acestora a început în luna iulie 2014 și ar fi trebuit să prezinte mai multă importanță și să fie întărit după acordul privind armistițiul de la Minsk, din luna februarie, convenit de liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei și Franței.

Armistițiul era menit să pună capăt luptelor din estul Ucrainei, dintre rebelii proruşi și forțele armate ucrainene. Și, având în vedere că luptele s-au diminuat considerabil, rebelii proruşi dețin puterea în mari părți ale estului Ucrainei.

Observatorii OSCE nu își fac iluzii privind dificultățile în implementarea acordului de încetare a focului și nu au nicio idee legat de cine și ce trece în fiecare zi granița din Rusia în Ucraina. Ceea ce știu este că armele și militarii din Rusia pot să treacă și trec cu ușurință granița, unde apoi pot aproviziona zonele controlate de rebeli, din Doneţk și Lugansk, susțin, sub protecția anonimatului, diplomați OSCE care cunosc punctele de trecere ale graniței controlate de ruși.

Cei 19 observatori care monitorizează câte doi, în ture de 24 de ore, urmăresc cu atenție o porțiune de aproximativ 20 de metri care separă punctele de intrare și de ieșire de la trecerile ruse de frontieră, din Donţtk și Gukovo. Teoretic, asta ar trebui să le ofere observatorilor multe oportunități să vadă exact ce se întâmplă. Practic, ei pot vedea, dar doar atât. Și ceea ce văd nu reflectă totdeauna realitatea, fără a avea posibilitatea de a inspecta.

Citeşte şi: Kremlinul, despre posibilitatea unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina

Milioane de oameni au trecut granița, în jumătate de an

Un diplomat OSCE susține că, de la sfârșitul lunii februarie, aproape în fiecare zi circa 100 de bărbați și câteva femei, cu toții îmbrăcați în haine de camuflaj, au intrat în Ucraina prin aceste puncte de trecere a frontierei: „Unii ne-au spus că sunt luptători voluntari. Toți aveau rucsacuri. Și transportau arme, dar neletale”. Câți voluntari au trecut prin celelalte puncte de graniță este însă un număr ce poate fi doar ghicit.

Apoi, mai sunt și mulții civili care au trecut de asemenea granița. Cei de la OSCE nu au nicio idee dacă vreunul dintre ei este voluntar. Ceea ce știe organizația este că, din iulie 2014 până în februarie 2015, circa 2 milioane de civili au trecut în ambele părți ale graniței, mulți căutând refugiu în Rusia, dar revenind în Ucraina, odată ce lucrurile s-au calmat.

Așa cum OSCE nu poate să oprească luptătorii să intre în Ucraina, așa nu poate să inspecteze așa-numitele camioane cu ajutoare umanitare: „Pur și simplu nu avem libertate completă să le verificăm. (…) Camioanele pot fi verificate vizual prin deschiderea ușilor din spate. Te uiți la ce vezi. Nu poți urca în camion. Asta nu este o inspecție. Durează mai puțin de un minut”.

Probleme și la monitorizarea armistițiului

Situația nu este mai bună nici pentru echipa de observatori OSCE care ar trebui să monitorizeze armistițiul de pe partea ucraineană a graniței. Acestora nu li se permite să se apropie de acele părți ale frontierei controlate de rebeli. Și chiar dacă ar vrea să monitorizeze ce se întâmplă de-a lungul liniilor de armistițiu, trebuie să ceară permisiunea sau sunt escortați de rebeli.

Citeşte şi: Fost agent KGB, despre probabilitatea ca Putin să declanșeze un război mondial

Oricum ar fi, observatorii OSCE cunosc ceea ce nu pot face. Şi chiar dacă ar cere un mandat mai puternic, nu l-ar obţine niciodată, pentru că unul dintre cei 57 de membri ai organizaţiei şi-ar folosi dreptul de veto. Acel membru este Rusia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...