(FOTO) Fanii lui Hitler ies la iveală: Tablourile dictatorului se vând la prețuri uriașe

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Piața de artă se confruntă cu un trend alarmant de cereri pentru tablourile pictate în tinerețe de Adolf Hitler. La ultima licitație, derulată în weekend, o acuarelă realizată de Hitler a atins un preț record de 100.000 de euro.

Pictura înfățișează celebrul castel Neuschwanstein și decorează capacul unei cutii de ciocolată oferite cadou lui Otto von Steinbeis, un industriaș german decedat în 1920, relatează The Independent.
Hitler-Painting-Neuschwanstein
Colecție râvnită

14 picturi realizate de Adolf Hitler între 1904 și 1922 au fost vândute în cadrul licitației, suma totală plătită pentru acestea fiind de 391.000 de euro.

Tablourile și schițele înfățișează naturi florale, clădiri din Praga și Viena, precum și un nud de femeie.

Casa de licitații Wiedler a dezvăluit că operele semnate de dictator au fost licitate de cumpărători din China, Franța, Brazilia, Germania și Emiratele Arabe Unite.

„Acești colecționari nu sunt specializați în picturile lui Adolf Hitler, ci mai degrabă în investițiile în artă cu o valoare crescută”, a comentat Katherine Wiedler, din partea casei de licitații.

Hitler a pictat 700 de tablouri

Spre sfârșitul adolescenței și în primii ani ai tinereții Hitler s-a străduit fără succes să confirme ca artist. Se estimează că acesta a realizat 700 de tablouri și schițe.

Chiar dacă criticii de artă susțin că realizările lui sunt limitate, în fiecare an se înregistrează o creștere a sumelor pentru care acestea sunt adjudecate.
Hitler-signature
În manifestul nazist Mein Kampf, Hitler recunoștea că speranțele sale de a deveni artist au fost spulberate de refuzurile repetate înregistrate din partea Academiei de Arte Frumoase din Viena.

Anul trecut, aceeași casă de licitații stabilea recordul pentru o pictură de Adolf Hitler, cu un tablou înfățișând clădirea Registrului de Stare Civilă din Munchen.

Aceasta a fost achiziționată de un cumpărător din Orientul Mijlociu contra sumei de 130.000 de euro, aproape de trei ori mai mult decât suma estimată inițial de experți: 48.000 euro.

Donații incerte

Casa de licitații a menționat că orice reclamație vizând punerea în vânzare a celui mai terifiant personaj al secolului trecut trebuie adresată proprietarilor acestor tablouri.

Deși vânzarea operelor lui Hitler este perfect legală, atâta vreme cât nu reprezintă simboluri naziste, casa Weidler a anunțat că va dona o parte din comisioanele încasate în urma licitației.

O consolare mai mult decât slabă pentru familiile celor 6 milioane de evrei uciși în timpul Holocaustui sau pentru celelalte victime ale naziștilor, mai ales cu cât donațiile par să aibă un circuit ascuns și incert.

Același anunț a fost făcut de reprezentanții casei de licitații și la vânzarea tabloului cu oficiul Stării Civile din Munchen, dar nici până acum nu s-a aflat ce organizație a beneficiat de suma donată.

Deși banii urmau să fie direcționați către societatea Altstadtfreunde Nurnberg (Preietenii vechiului oraș Nürenberg), președintele organizației, Karl-Heinz Enderle, a refuzat din start să accepte donația când a aflat sursa banilor.

Până la intrarea sa în cercurile politice care l-au propulsat în fruntea regimului național-socialist din Germania, Hitler a rămas ferm convins de talentul său.

Aceasta chiar și în ciuda refuzului constant înregistrat din partea comisiei de admitere a Academiei vieneze, după cum relatează Birgit Schwarz, autoarea unui volum dedicat lui Hitler.

„Contextul în care Hitler se vedea un artist genial este subestimat. Multe dintre acțiunile sale au fost conduse de această idee și de orgoliul său. Dragostea sa pentru artă a dus în cele din urmă la declanșarea iadului pe pământ”, apreciază autoarea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...