(FOTO) Dezastru ecologic pe Răut; Sute de pești au murit din cauza unei hidrocentrale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sute de pești au murit în râul Răut, în zona localității Căzănești din raionul Telenești, după ce apa a dispărut subit.

Contactat de Pro TV, primarul comunei Căzănești, Vasile Sârbu, a declarat că totul s-ar fi întâmplat din cauza unei hidrocentrale redeschise.

De vină ar fi hidrocentrala de la Brânzeni, redeschisă recent și despre care specialiștii în ecologie declarau anterior că pune în pericol râul Răut, al cărui debit și așa a scăzut semnificativ în ultimii ani.

Răutul, cu o lungime de 286 km, este principalul afluent de dreapta al fluviului Nistru și cel mai mare râu care izvorăște și curge în totalitate pe teritoriul R. Moldova. Cu toate acestea, pe cursul lui se atestă doar 20-40% din norma multianuală de apă. Acum jumătate de secol, 17 mini hidrocentrale, fără baraj, au fost construite pentru electrificarea locală. În doar câțiva ani, după 1960, toate au fost închise, ca fiind dăunătoare râului și nerentabile. De atunci, gândul de a face, totuși, bani din apa Răutului, nu a dat pace diferitor agenți economici. În vara anului 2016, o companie privată – SRL „Expert Lab” – a și început reconstrucția capitală a fostei mini hidrocentrale de lângă satul Brânzenii Noi, Telenești. Deși legea prevede expertiza ecologică și consultarea localnicilor, lucrările au demarat fără vreo permisiune a autorităților de mediu. Dar, mai bine de jumătate de an, autoritățile au neglijat acest abuz, scrie revista Natura.

„Orice baraj amplasat pe un râu are un impact semnificativ asupra funcționării acestui râu, prin blocarea migrării peștilor, scăderea debitului de apă și începerea proceselor de înnămolire, toate în ansamblu ducând la diminuarea capacității de autoepurare a râului”, avertiza anterior Iuliana Cantaragiu, expertă proiecte, Centrul Național de Mediu.

Hidrocentrala de la Brânzeni (foto: natura.md)

Brânzeni se află la doar 6 km în amonte pe râul Răut de Căzănești.

În luna iunie a anului trecut Guvernul a aprobat o hotărâre prin care urmau să fie redeschise alte două hidrocentrale, una chiar la Căzănești, iar alta la Piatra.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...