(FOTO) Cum se trăieşte pe Marte: Un vulcan din Hawaii serveşte drept laborator de simulare pentru viaţa pe planeta roşie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O echipă formată din şase cercetători şi-au petrecut ultimele 4 luni într-un dom geodezic instalat pe o coasta a vulcanului activ Mauna Loa din insulele Hawaii în condiţii similare celor întâlnite pe planeta Marte. Experimentul, menit să înţeleagă cum un echipaj uman ar putea supravieţui unei misiuni de durată pe planeta roşie, se încheie vineri.

Programul Hawaii Space Exploration Analog and Simulation (HI-SEAS), finanţat de NASA şi organizat de Universitatea din Hawaii, simulează condiţiile de viaţă şi provocările pe care astronauţii care vor pune piciorul pe Marte, în viitor, le-ar putea întâlni.
1
Misiunea vrea să studieze felul în care un echipaj uman se ajustează fizic şi psihic la un habitat asemănător cu cel marţian, accentul fiind pus pe izolare.

Citeşte şi: NASA a explicat de la ce provine punctul luminos fotografiat pe planeta Marte

Echipajul misiunii Marte este staţionat într-un dom geodezic de 93 de metri pătraţi într-un peisaj asemănător cu cel din regiunea Tharsis de pe marte.

Misiunea a început pe data de 28 martie şi se încheie vineri, 25 iulie.
2
În urmă cu 4 zile, echipa HI-SEAS Marte a răspuns pe Reddit întrebărilor puse de public cu privire la misiunea lor, întrebările variind de la metodele de destindere şi amuzament preferate de membrii echipei, până la mecanisme de a face faţă stresului şi diferite alte aspecte ale vieţii în domul din Hawaii.

Citeşte şi: (VIDEO) NASA a testat o navă care ar putea transporta oameni pe planeta Marte

„Timp de 4 luni am fost izolaţi de contactul uman direct şi am trăit cu mâncare deshidratată şi conserve. Facem zilnic o baterie de teste psihologice, proiectele noastre ştiinţifice personale conectate cu obiectivele misiunii şi sarcini geologice care presupun activităţi extra vehiculare (EVA). Lucrul în afara domului necesită îmbrăcarea unor costume spaţiale simulate, ceea ce înseamnă că intrăm în contact cu mediul exterior doar prin mănuşi şi viziere din plastic. Experienţa noastră va reprezenta fundamentul pentru o misiune HI-SEAS de continuare şi va crea liniile directoare pentru viitoarele misiuni pe Marte”, explică echipajul misiunii Marte.
3
Cercetătorii precizează că habitatul este autoîntreţinut, exceptând aprovizionarea cu apă şi recuperarea deşeurilor, procese efectuate la fiecare 2-3 săptămâni. „Avem toalete bio fără apă şi catalogăm tot gunoiul pe care îl generăm pentru un experiment de procesare a deşeurilor. Habitatul, în sine, este alimentat cu generatoare solare, folosind noaptea acumulatoare, şi o celulă de combustibil ca rezervă”.
4
Echipajul HI-SEAS arată că sunt simulate „până şi comunicaţiile dintre Pământ şi Marte, la cea mai mare distanţă: un mesaj trimis de oricare dintre părţi are nevoie de 20 de minute până a ajunge la destinatar”.

Citeşte şi: (STUDIU) Cercetătorii testează un sistem pentru a cultiva legume şi fructe pe Lună şi pe Marte


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...