(VIDEO) NASA a testat o navă care ar putea transporta oameni pe planeta Marte

by Genko Genko

Agenția aerospațială americană NASA a testat sâmbătă o tehnologie cu ajutorul căreia, în viitor, s-ar putea transporta oameni pe planeta Marte.

Misiunea, care a costat aproape 150 de milioane de dolari poate fi considerată un succes, spun specialiștii.

Dezacccelaratorul supersonic de mică densitate („Low-Density Supersonic Decelerator”, LDSD), cunoscut și sub numele de „farfuria zburătoare”, a fost lansat de pe insula hawaiană Kauai și a revenit pe Terra într-o zonă din Oceanul Pacific.

article-0-1F2A50B400000578-859_634x570

Nava în formă de disc, legată de un balon imens umplut cu heliu, a urcat până la 36.600 de metri. De acolo, s-a desprins de balon și, propulsată de racheta cu care era dotată, și-a continuat ascensiunea până la 54.900 de metri, cu o viteză de aproape patru ori mai mare decât cea a sunetului.

În acest fel, a fost verificată reacția vehiculului la condiții similare celor din atmosfera planetei Marte.

După îndeplinirea misiunii, nava a revenit la sol, cu ajutorul unei parașute care a frânat coborârea, până la o viteză de 2,5 ori mai mare decât cea a sunetului. Deși parașuta nu s-a deschis complet, NASA a reușit să recupereze nava la ora prevăzută inițial și a afirmat că misiunea s-a derulat cu bine.

NASA intenționează să efectueze mai multe teste de acest gen în atmosfera terestră. „Este mai ieftin și vrem să fim siguri că va funcționa înainte de a trimite nava spre Marte”, a declarat conducătorul proiectului, Mark Adler, la începutul acestei luni.

Specialiștii estimează ca în 2018 nava să ducă astronauți pe un asteroid, după care să urmeze destinația Marte.

CITIȚI ȘI...