(FOTO) Cum împinge Occidentul Georgia în brațele Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dragostea Georgiei faţă de Occident a rămas „neîmpărtăşită”, iar acum, printre georgieni, este în creștere sentimentul pro-rus, alimentat din plin de ONG-uri filoruse, Biserica Ortodoxă georgiană și partidele anti-occidentale, scrie revista Foreign Policy.

Citeşte şi: Republica Moldova, Georgia și Ucraina vor prezenta o viziune comună la Summit-ul de la Riga

Dacă această tendinţă se consolidează, Georgia se va trezi în braţele aspre ale ursului de la nord, iar Kremlinul îşi va afirma dominaţia asupra întregului Caucaz.

Ucraina nu este singura ţintă a „revanşismului rusesc”, semnale tot mai îngrijorătoare provenind de la cel mai vechi partener euro-atlantic din regiune – Georgia. În ultimii „douăzeci de ani” georgienii au urmărit cum marionetele rusești au ocupat 20 la sută din teritoriul ţării și au epurat circa 300.000 de etnici georgieni, scrie Foreign Policy (FP).

Acum ei se întreabă dacă merită de dragul legăturilor strânse cu Occidentul să plătească toate acest costuri, spune autorul FP.

Există tot mai multe dovezi că influența Rusiei în Georgia este tot mai puternică

La Washington se subestimează adesea posibilitatea ca „exportul de propagandă rusă să prindă rădăcini în Georgia” pentru că, potrivit sondajelor de opinie, în favoarea integrării euro-atlantice votează 60-70% din populație. Dar, conform FP, acest sprijin este mai degrabă unul emoțional decât deliberat. Aceleași sondaje arată că integrarea cu Occidentul este pentru georgieni abia pe locul trei in lista priorităţilor. Primele locuri sunt ocupate de probleme precum șomajul și sărăcia. În schimb, aderarea la NATO și UE sunt trecute de georgienii primele în lista subiectelor pentru care autorităţile irosesc prea mult timp.

Citeşte şi: SUA, îngrijorate de intenţiile Moscovei faţă de ţări precum Republica Moldova, Georgia, Serbia

Cel mai înfricoșător fapt este că în Georgia creşte numărul adepţilor aderării la Uniunea Eurasiatică (CEEA). În favoarea CEEA se exprimă 20% dintre respondenți. În 2013 procentul era de 11%, iar în 2014 – 16%.
1
Cine sunt georgienii dispuși să predea suveranitatea țării lor unei forțe care i-a răpit 20% din teritoriu?

În parte sunt grupările pro-ruse din sectorul non-guvernamental, care ba apar ba dispar, dar întotdeauna sunt asociate cu același grup de ideologi pro-ruşi. Ei „întreprind pelerinaje regulate la Moscova” și potrivit politicienilor georgieni primesc la fel de regulat finanțare de la Kremlin. Mesajul lor general este „eurasianism” și „civilizație ortodoxă” – abrevierile Kremlinului pentru putinism.

Amintirile despre vulnerabilitatea economică a ţării și nemulțumirile faţă de abuzurile puterii le permite să câștige noi susținători printre cei care sunt sătui de „iubirea neîmpărtăşită cu Occidentul”, descrie situaţia FP.

Citeşte şi: NATO: Rusia nu destabilizează doar Ucraina, ci și Moldova sau Georgia

La mijlocul anului 2014, suporterii „eurasianismului” au protestat zgomotos împotriva legii anti-discriminare, care era în dezbatere în Parlamentul Georgiei. Erau nemulţumiţi de interzicerea discriminării pe motive de orientare sexuală. Mitingurilor acestor activiști pro-ruşi s-a alăturat şi clerul Bisericii Ortodoxe Georgiene.
Day Against Homophobia.
Este „cea mai veche biserică creştină din lume”, baza naționalismului georgian și instituția cu cea mai mare încredere în țară.

Și astăzi, deși este nominal în favoarea aderării Georgiei la UE, în sânul bisericii există facțiuni influente care incita la „naționalism religios” și îşi exprimă admirația pentru Rusia.

Biserica este din ce în mai mult „în prima linie a reacţiunii”. În 2013, liderii bisericii au organizat un „pogrom anti-gay înspăimântător”, iar capul Bisericii a justificat aceste acțiuni. Participanţii la pogrom au mai spus că Occidentul este „mai rău decât Rusia” și că „invazia rusă din 2008″ a fost „un fel de intervenție divină împotriva integrării cu Occidentul”.

Citeşte şi: Donald Tusk: Inamicul rus încearcă să dezbine aliaţii UE și SUA, printre care și Republica Moldova

A treia componentă în „triada” pro-rusă, în plus față de ONG-urile filoruse și o biserica tot mai anti-occidentală – este renaşterea partidelor politice anti-occidentale.

După schimbarea de guvern în 2012, politicienii pro-ruşi marginali au devenit o forță politică viabilă. Linia anti europeană este condusă astăzi de fostul susţinător al integrării occidentale – Nino Burjanadze. În afară de ea câștigă tot mai multă putere și „partidul populist cu tendințe anti-occidentale” denumit „Alianţa Patrioților”.
Presidential candidate Nino Burjanadze talks to the media after visiting a polling station during the presidential election in Tbilisi
Luând in calcul tendințele actuale, alegerile parlamentare din 2016 ar putea dezvălui lumii o Georgie complet diferită, se teme FP.

15% din voturi vor fi suficiente pentru ca în parlament să pătrundă politicienii pro-ruşi, care vor duce la „distrugerea unităţii politicii externe” georgiene.

Acesta ar trebui să fie un motiv serios de îngrijorare. Georgia se va „scufunda rapid în nisipurile mișcătoare ale stăpânirii rusești”, așa cum s-a întâmplat înainte cu Azerbaidjan, Armenia și Kazahstan.

Rusia va avea în sfârşit dominaţie absolută în Caucaz și un monopol complet asupra fluxurilor trans-eurasiatice de energie și comerţ, trage semnalul de alarmă FP.

Citeşte şi: Scandal în Ungaria: Premierul Orban, acuzat că a colaborat cu serviciile secrete comuniste

Occidentul trebuie să întindă o mână de ajutor liberalilor georgieni. Acordul de Asociere cu UE semnat în iunie 2014 este binevenit, dar simpatiile georgienilor obișnuiți ar putea fi repede câştigate prin oferirea regimului non-viză în UE, oferit recent şi Republicii Moldova. De asemenea, pentru a apropia și mai mult Tbilisi, SUA ar trebui să declare Georgia stat aliat NATO, deoarece procedura de aderare la alianţa nord-atlantica este mult prea cronofagă, iar omul de rând îşi pierde răbdarea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...