Discuții la București, privind interconectarea energetică a Moldovei și României

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Viceministrul Economiei Valeriu Triboi a avut miercuri o întrevedere, la București, cu ministrul român al Energiei, Andrei Gerea, cei doi oficiali discutând despre realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova.

„România susține parcursul european al Republicii Moldova și sprijină întărirea securității energetice a acestui stat. Realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică, susținute și de Comisia Europeană, constituie pași importanți pe linia integrării țării vecine în piața energetică a Uniunii Europene”, a declarat Andrei Gerea.

Au fost convenite măsuri pentru intensificarea comunicării între specialiștii celor două state, pentru identificarea și depășirea eventualelor bariere în realizarea proiectelor, precum și pentru finalizarea textului unui Memorandum de Înțelegere, care să aibă rolul de a stimula colaborarea bilaterală pentru promovarea și realizarea proiectelor energetice de interconectare.

„Conform datelor statistice oficiale, în anul 2014, România a devenit principala piață de aprovizionare cu produse pentru economia și populația Republicii Moldova, dar si prima țară de destinație a mărfurilor produse de noi. Exemplul ar putea fi urmat și de cooperarea în domeniul energetic”, a declarat demnitarul de la Chișinău.

La discuții au participat și reprezentanți ai companiilor românești Transgaz și Transelectrica.

Anterior, compania română de stat „Electrica SA” este interesată să intre pe piaţa de distribuţie a energiei din Republica Moldova, printr-o achiziţie, întrucât rata de rentabilitate este ridicată.

România produce de câțiva ani mult mai multă energie electrică decât consumă, în următorii ani surplusul urmând să fie și mai mare, în condițiile în care la centrala electrică de la Cernavodă vor fi deschise două noi reactoare, iar producția de energie „verde” va crește.

În prezent, România produce 10.000 de MW putere orară, în condițiile în care consumul este de doar 8.500 de MW. Totuși, producția țării vecine de energie electrică ar putea fi mult mai mare, dacă ar exista și țări unde să poată fi exportată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...