(FOTO) 5 greşeli care te pot păcăli sau virusa pe Facebook

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Bianca Stănescu, specialist în securitate de la Bitdefender îți spune cum poți fi în sigurata în rețelele de socializare.

În ultimii ani, numărul de viruși propagați prin rețele sociale, cel mai adesea prin diverse escrocherii de pe Facebook, a atins cote alarmante. Compania de software antivirus Bitdefender a realizat, de curând, un top al escrocheriilor de pe Facebook, care cuprinde scam-uri de tipul „vezi cine ți-a vizualizat profilul”, „schimbă-ți culoarea Facebook” sau care promit videoclipuri incendiare cu vedete.

Citeşte şi: 8 mituri din tehnologie pe care ar fi cazul să nu le mai crezi

În topul amenințărilor online răspândite pe Facebook se află și site-urile frauduloase, care le promit utilizatorilor premii, de obicei telefoane mobile sau tablete, în schimbul datelor personale. Iată care sunt cele cinci greșeli care te pot frauda sau virusa pe Facebook, dar și câteva sfaturi care să te protejeze de pericole pe cea mai populară rețea socială din lume.

1. Dai click pe orice link pentru a vedea cine îți urmărește profilul
2
Nu ești singurul care se va păcăli cu o astfel de aplicație. Mulți sunt foarte curioși să afle cine le-a văzut profilul și care sunt foștii iubiți care încă le urmăresc activitatea de pe Facebook.

Confuzia apare din cauza că pe alte rețele sociale, de exemplu LinkedIn, o astfel de funcție este deja integrată. Ai grijă pe ce dai click – aceasta este cea mai populară escrocherie Facebook din lume și instalează de obicei viruși, fiind folosită pentru a fura date personale. Hackerii îi tentează adesea pe utilizatori cu opțiuni pe care rețelele sociale nu le au din motive ce țin de protejarea vieții private. Fii la curent cu noile opțiuni introduse de rețelele sociale și nu te încrede în nicio aplicație promovată înaintea unei lansări oficiale.

2. Vrei neapărat să îți schimbi culoarea Facebook
Mulți s-au săturat de culorile tradiționale ale rețelei sociale și dau click pe escrocherii de genul „schimbă-ți culoarea Facebook” în roșu, roz sau verde. Scam-ul le cere utilizatorilor să descarce și să execute un fișier de pe un link din afara rețelei sociale. Acesta este, în multe cazuri, o extensie de browser pentru Firefox sau Chrome care îi redirecționează către pagini cu sondaje și servicii cu supra-taxă pentru horoscop sau tonuri de apel. Până când Facebook nu va anunța ceva concret, toate aceste aplicații rămân simple păcăleli.

3. „Deschizi” videoclipuri sexy cu Miley Cyrus sau Rihanna
După mesajele false de tipul „cine ți-a văzut profilul” și „schimbă culoarea Facebook”, pe locul al treilea în topul escrocheriilor se află un filmuleț care ar înfățișa-o pe cântăreața Rihanna în ipostaze indecente. Un click pe un astfel de link instalează viruși pe calculatoarele victimelor și îi păcălește să dezvăluie date personale. Astfel de escrocherii sunt recurențe, apărând periodic pe rețeaua socială. Hackerii variază doar numele vedetelor și mesajul folosit, fără a schimba alte coordonate ale scam-ului. Studiile Bitdefender arată că, pe lângă, Rihanna, numele de vedete cele mai folosite pentru a păcăli utilizatorii sunt Miley Cyrus, Kim Kardashian, Megan Fox, Justin Bieber, Selena Gomez şi Chris Brown.

Citeşte şi: (VIDEO) Iată care sunt cele mai bune softuri antivirus gratuite pentru calculator

4. Instalezi multe aplicații fără să le verifici permisiunile
Pe Facebook, primul indiciu pentru a recunoaște un mesaj care promovează un link malițios este „obligația” de a instala aplicații sau plugin-uri pentru a putea vedea conținutul respectiv. Deși platforma socială are propriul sistem cloud pentru a stoca datele utilizatorilor, multe aplicații externe neverificate accesează o multitudine de informații personale pentru că oamenii le acordă permisiunile solicitate. Odată ce acestea sunt introduse în sistemul de stocare al aplicațiilor, nimeni nu mai poate controla ce se întâmplă cu acele date. Informațiile pot fi puse cap la cap de către escroci și folosite și pentru atacuri targetate de tip spear phishing, pentru a depista dimensiunea organizației pentru care respectivul angajat lucrează, ierarhia, expertiza de lucru și chiar competențele sale în domeniul IT.

5. Deschizi linkuri de pe chat fără să stai pe gânduri
Cel mai popular virus de Facebook care a circulat în România a fost Dorkbot, răspândit prin mesageria instant sub forma unor linkuri trimise involuntar de prieteni ale căror calculatoare fuseseră infectate. Virusul își poate face singur actualizările pentru a-și instala cea mai nouă versiune și a fost deja detectat de Bitdefender într-o versiune inițială, în urmă cu trei ani. Pentru că are capacități de tip rootkit, virusul poate să împiedice soluțiile obișnuite de securitate să se actualizeze și, totodată, să spioneze activitatea utilizatorilor în browser. Dorkbot nu se răspândește doar prin mesageria instant, ci și prin dispozitive USB.

Citeşte şi: Cele mai mari pericole la care te expune smartphone-ul tău

Pentru a evita cele cinci greșeli care te pot păcăli sau virusa pe Facebook, iată și alte reguli de securitate:

● Asigură-te că știi pe cine urmărești pe Facebook și că îi cunoști personal pe cei adăugați în lista de prieteni.

● Alege o parolă care să nu fie ușor de ghicit, evitând generalități precum ”1234”, cuvântul „parola” sau numele de utilizator. O parolă puternică ar trebui să conțină o variație mare de caractere, majuscule, litere mici, numere și semne de punctuație.

● Nu accesa imediat link-urile împărtășite de către alți utilizatori, mai ales dacă promit conținut senzațional.
3
● Evită să faci publice informații personale, precum ziua de naștere, adresa de e-mail sau adresa de acasă.

●În topul site-urilor periculoase răspândite pe Facebook se află și linkurile frauduloase, care încearcă să te convingă să participi la sondaje pentru a câștiga premii, de obicei telefoane sau tablete. Nu te înscrie la astfel de concursuri decât dacă sunt publicate pe paginile oficiale ale companiilor.

● Nu dezvălui niciodată informații referitoare la perioadele în care părăsești locuința („plec la mare tot weekend-ul, „sunt singur acasă” etc.)

● Atenţie la atacurile phishing care vizează Facebook. Hackerii sunt capabili să reproducă pagina exactă de înregistrare a rețelei sociale pentru a fura credentialele. Tastează întotdeauna numele de utilizator și parola după ce scrii adresa Facebook cu „https”, direct în browser.
4
Specialiştii Bitdefender sfătuiesc utilizatorii să îşi actualizeze atât soluţia antivirus, cât şi sistemul de operare şi aplicaţiile folosite. Viruşii devin inutili când întâlnesc o soluţie de securitate performantă, cu actualizări realizate periodic.

Citeşte şi: (VIDEO) Cum îmbunătăţeşti din Windows performanţele calculatorului tău


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...