Cele mai mari pericole la care te expune smartphone-ul tău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Telefoanele inteligente ne oferă multe avantaje și ne ajută să facem lucruri la care nu ne gândeam în trecut. Ele ascund și numeroase pericole de care trebuie să fim conștienți pentru a ști cum sa le evităm.

Practic, fiecare deținător de smartphone are în buzunarul lui un minicalculator. Acest lucru înseamnă că oamenii pot fi victimele unui mare număr de înșelătorii, pornind de la furtul identității și încheind cu cel de bani, scrie CBS News.

Ești urmărit de oricine

Opțiunea de poziționare a telefonului tău e un lucru care te poate afecta serios. Cu ajutorul ei poți fi urmărit de persoane nedorite. În plus, fotografiile pe care le pui pe rețelele de socializare îi pot ajuta pe ceilalți să te localizeze mai ușor.

Companiile de publicitate folosesc adeseori aceste informații pentru a anticipa locul în care îți faci cumpărăturile și te pot bombarda cu mesaje și reclame pe care nu le dorești pe telefonul tău.

Atenție la WiFi

Multe telefoane caută automat rețelele de tip Wi-Fi atunci când ieși în oraș, cu condiția că opțiunea să fie activată. Cele publice nu sunt tocmai sigure, iar un hacker îți poate afla parolele stocate în telefon atunci când te conectezi la o rețea publică de Internet. Ai grijă să nu faci tranzacții bancare când ai activat o asemenea conexiune deoarece urmările pot fi foarte neplăcute pentru tine.

Informații compromise

Dacă faci pe telefon mai multe lucruri, e foarte probabil ca pe dispozitivul pe care îl folosești să fie stocate informații personale pe care nu dorești să le dezvălui. Aici pot fi incluse parolele pentru mai multe conturi și căutările pe Internet.

Există aplicații ce păstrează informațiile legate de plățile făcute de tine, ceea ce te expune riscului de a fi jefuit. Ai grijă să pui o parolă cu care să îți accesezi telefonul, astfel încât atunci când îl pierzi să nu devii o victimă sigură.

Evită linkurile

Cei care obișnuiesc să verifice orice link pun prietenii lor pe rețelele de socializare sau în mailuri ar trebui să renunțe la acest obicei. Ei pot deveni victime ale „phishing”-ului, ceea ce înseamnă că telefonul va fi accesat fără probleme de un program neautorizat, așa cum se poate întâmpla cu orice calculator.

Linkurile pot fi postate chiar și de viruși ce au accesat în mod neautorizat contul cuiva. Pericolul e mai mare în cazul smartphone-ului, căci îl ai oriunde cu tine. Nu în ultimul rând, dacă îl vinzi, ai grijă să ștergi absolut totul din memoria lui.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...