Finanțatorii externi PIERD ÎNCREDEREA în Guvernul RM. Primar: „Am început să avem ACCES DIRECT la tot mai multe fonduri”

by D M
Distribuiti mai departe...

În ultima perioadă, primarii au ACCES DIRECT la tot mai multe fonduri, care până acum veneau în localități doar prin intermediul Guvernului. O spune primarul orașului Drochia, Nina Cereteu. Potrivit edilului, donatorii nu mai utilizează serviciile guvernului în calitate de intermediar în distribuirea banilor, pentru că au observat inechitate din cauza politizării fondurilor. 

„Cât ține de favorizarea primarilor care sunt de la partidele puterii, asta mereu a fost de asta și ne ciocnim de migrația masivă dintr-un partid în altul. Prin lege ar trebui interzis traseismul politic la orice nivel. Și, evident, depolitizarea fondurilor, astfel încât toți să aibă acces direct. Este salutabil faptul că, în ultima perioadă, avem acces direct la tot mai multe fonduri care până acum veneau în localități doar prin intermediul Guvernului. Acest fapt denotă că UE și donatorii au mai mare încredere în noi decât în autoritățile centrale„, a declarat Nina Cereteu într-un interviu pentru site-ul oficial al Partidului Nostru, formațiune din care face parte. 

Dacă finanțatori externi au decis singuri ce fac cu banii pe care-i alocă pentru dezvoltarea Moldovei, atunci cei din bugetul de stat tot în baza unor practici nesănătoase sunt repartizați. Prin urmare, aplicarea la diferite proiecte a devenit practic singura șansă a primarilor din opoziție de a-și realiza obiectivele și promisiunile făcute în campania electorală. 

„Fiind un primar dintr-un partid de opoziție, pentru nimeni nu e secret că toate fondurile naționale sunt politizate și repartizate conform criteriilor politice, astfel, am înțeles de la bun început, după mai multe eșecuri, că singura soluție, pentru acel moment, era gestionarea corectă a bugetului, distribuirea banilor în ordinea priorităților, transparență, comunicare activă cu cetățenii și evident, aplicând la proiecte, doar că cu finanțare externă, prin intermediul ambasadelor.”

Așa, primărița a reușit să implementeze mai multe proiecte pentru modernizarea orașului, iar altele se află în proces de realizare. Curțile de bloc au fost pavate în proporție de 70%, în plin proces se află reabilitare și extindere a sistemului de aprovizionare cu apă.

„Lucrările de reabilitare și extindere a sistemului de aprovizionare cu apă din orașul Drochia au început, la începutul lunii noiembrie 2020. Valoarea contractului de antrepriză se cifrează la 82,87 milioane de lei, din care 5,64 milioane de lei reprezintă cofinanțarea din partea Primăriei orașului Drochia și 500 de mii de lei – din partea Consiliului raional Drochia. O atenție sporită a fost acordată instituțiilor de educație timpurie din oraș, în acești ani ele au fost reparate și dotate, astfel încât astăzi grădinițele din oraș corespund practic tuturor condițiilor. A fost amenajat Parcul Central din oraș, o zonă de agrement care a devenit dragă locuitorilor, acolo la fel în viitorul apropiat va fi amenajat o zonă multifuncțională , iar prima etapă a fost făcută prin cadoul oferit de ziua orașului de Fundația Renato Usatîi, un complex de joacă pentru copii și fitness în aer liber.”

Despre celelalte proiecte, în interviul integral: “ESTE FOARTE GREU SĂ ATRAGI UN INVESTITOR STRĂIN ÎNTR-O LOCALITATE CÂND ÎN ȚARĂ ESTE HAOS” – NINA CERETEU, PRIMARUL OR.DROCHIA

Nina Cereteu spune că are încă multe planuri pe care tot din fonduri externe planifică să le aștearnă de pe hârtie în practică. Edilul afirmă că un punct de sprijin ar fi îmbunătățirea bugetului locat cu taxele și impozitele agenților economici, numai că investitorii ocolesc țara noastră.

„Nu există stabilitate politică, iar investitorii străini fug de țările implicate în scandaluri de corupție și cu instabilitate. Dezvoltarea economică a localităților este cheia dezvoltării economice a întregii țări, și de cele mai multe ori, anume noi primarii facem tot posibilul pentru a atrage investitorii creându-le toate condițiile necesare, pentru că este vorba despre locuri de muncă, bani în buget, oameni în localitate. Dar e foarte greu să atragi un investitor străin într-o localitate când în țară este haos.”

 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.