Eurovision 2015: Iată de ce nu a câștigat Rusia. Locul 2 e chiar mai valoros decât o victorie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Concursul Eurovision a fost aspru criticat din cauza votului politic, participanții folosind sistemul acesta pentru a-și sprijini aliații, pentru a consolida blocurile regionale sau pentru a-și pedepsi vecinii. Recent, s-a introdus un alt criteriu în tot acest context: homosexualitatea, iar Rusia nu a avut nicio șansă să câștige, notează presa rusă, citând publicații internaționale.

Sputnik News notează că publicații celebre precum Washington Post sau Wall Street Journal susțin că Rusia, clasată pe locul doi în acest an, nu a avut nicio șansă să câștige concursul Eurovision 2015 din cauza politicii anti-homosexuali.

„Fanilor Eurovision li se amintea în mod constant, în diferite forme, de propaganda anti-gay a Rusiei, iar Polina Gagarina, artista care a reprezentat țara, probabil că nu avea nicio șansa (să câștige – n.r.) din această cauza”, notează autorul unui material de pe Washington Post Style Blog.

„În ultimii ani, concursul a devenit un sinonim pentru toleranță și diversitate”, adaugă The Wall Street Journal.

În materialele respective se amintește că Austria a câștigat anul trecut concursul cu Conchita Wurst și că autoritățile din Viena au decorat semafoarele din oraș cu imagini în care apar cupluri formate din persoane de același sex în timp ce se țin de mână, dar și că Rusia a atras multe critici în ultimul an din cauza politicii față de homosexuali.

Citește și: (FOTO și VIDEO) Semafoare cu tematică gay în Viena, cu ocazia Eurovision 2015; Iată cum arată

Bloggerul de la Washington Post recunoaște că la „Eurovision este vorba despre vot politic, chiar dacă s-a încercat sublinierea temei ‘Building Bridges'”.

Sputnik News menționează că The Telegraph a prezentat chiar un ghid în ceea ce privește votul politic, explicând că acest concurs a devenit un fel de microcosm în privința relațiilor internaționale în Europa. Ziarul a realizat o hartă interactivă care arată „cine cu cine votează și ce înseamnă”.

Astfel, ei au făcut câteva categorii de blocuri de țări care se votează:

– Țările Balcanice – țările din fosta Iugoslavie, alături de România și Albania.
– Țările din fosta Uniune Sovietică și „statele satelit” din Europa de Est.
– Scandinavia, care include principalele țări nordice, precum Islanda, Lituania, Danemarca și Letonia.

„Ar mai fi avut ABBA un succes atât de mare dacă nu se bază pe punctele din Finlanda și Norvegia?”, se arată în presa citată, care adaugă că deși se vede clar că țările își votează mai mult vecinii, nu înseamnă că statele celelalte sunt discriminate.

„Luând în considerare cele de mai sus, faptul că interpreta rusă Polina Gagarina s-a clasat pe locul doi e chiar mai valoros decât o victorie. Foarte interesant este că pe site-ul 1tv.com.ua din Ucraina, ucrainenii, care nu au participat în acest an, au votat-o, de asemenea, pe Polina, ca fiind a două cea mai bună interpretă, după Estonia și înainte de Manș Zelmerlow, din Suedia”, încheie Sputnik News.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...