Ecologist din România: Oamenii ar trebui consultați și informați despre pericolele din diversele faze ale explorării

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În contextul în care circa o treime din teritoriul Republicii Moldova a fost dat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani, companiei americane Frontera Resources, ecologiștii dau alarma. Exploatarea resurselor minerale, mai ales a gazului de șist, poate avea consecințe grave pentru mediu, spune Felicia Ienculescu-Popovici, expert din România.

„Este vorba de faptul că se perforează nişte straturi geologice, inclusiv de apă. În afară de aceasta, mai este şi o problemă legată de faptul că se produc mici cutremure chiar atunci când se fac prospecțiunile, deci nu numai la exploatare”, spune Felicia Ienculescu-Popovici într-un interviu pentru europalibera.org.

Tocmai din această cauză oamenii din regiunile unde se vrea exploatarea resurselor ar trebui informați despre pericole. Acest lucru trebuia făcut, însă, înainte să fie semnate toate documentele de rigoare.

„Oamenii ar trebui consultați şi ar trebui să fie informați despre pericolele din diverse faze ale acestei explorări. După părerea mea, chiar problema ar trebui pusă la un nivel mai înalt şi anume: ce dorim noi de la dezvoltarea ţării noastre, a zonei în care locuim? Dorim o dezvoltare durabilă, în care pământul să nu fie niciodată amenințat de surse majore de poluare sau dorim să folosim o tehnologie care, conform specialiștilor, oricum va fi abandonată foarte curând, o tehnologie scumpă, invazivă pentru mediu şi care în mod clar afectează dezvoltarea durabilă a unei zone?”, spune ecologista.

Experta a făcut o comparație și cu situația din România.

„Şi în România au fost mari tulburări la nivel local atunci când s-a început fără a fi consultată populația. Am discutat direct cu unul dintre cei care s-a implicat foarte mult în zona Mediași. Acolo au fost adevărate lupte între fermierii care voiau să-şi păstreze terenurile nealterate, n-au fost întrebați, au găsit pe terenurile lor firele acestea prin care se urmărește cât de adânc este, ce straturi există acolo prin microseismele acestea care se realizează. Deci poate duce o lipsă de dialog dintre autorități şi populație pe această temă la tulburări majore”.

Ecologista Felicia Ienculescu-Popovici este de părere că politicienii aleg să „sară” peste părerea oamenilor din pură lăcomie.

„Părerea mea este că modul în care noi am fost educați la școală în care natura este pur şi simplu un loc din care noi luăm oricât şi oricum, şi orice dorim, fără să ne pese de consecințe, modul acesta îi influențează pe politicienii actuali şi lipsa aceasta a exercițiului de dialog din ţările noastre. Şi în România este același lucru şi este un motiv major în care se ajunge la astfel de conflicte. Nu în ultimul rând, lăcomia, lăcomia omenească de a face cât mai repede, ai găsit o resursă hai să câștigăm noi, doi-trei-cinci-câţi suntem şi ceilalţi cumva îi convingem noi că soluţia aceasta este foarte bună”.

Companiile de extragere a zăcămintelor de hidrocarburi ar fi printre cei mai mari poluanți. Chiar și așa se dau prioritate unor asemenea contracte în detrimentul dezvoltării energiei verzi. Ecologista din România este de părere că acest lucru se întâmplă din cauza că energia regenerabilă nu este promovată destul.

„Nu există un lobby atât de puternic al energiilor regenerabile pe cât este cel al companiilor care explorează gaze de șist şi chiar exploatează. În plus, companiile acestea, mai ales dacă vin din SUA, încearcă să-şi crească cotațiile la bursă, dacă sunt listate pe bursă. Şi în momentul în care ele anunță: „Am concesionat o treime din suprafața Republicii Moldova şi vom începe sau au început deja…” şi așa mai departe, gândiți-vă că lor le cresc acțiunile la bursă. Deci ei câștigă oricum din această oportunitate. Lobby-ul mult mai slab din partea energiilor regenerabile, care nici nu recurg, poate, la metode mai puţin ortodoxe de a convinge politicienii, şi pe de altă parte, lobby-ul agresiv şi extrem de puternic al celorlalți”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...