Dodon promite să nu promulge legea ce „interzice propaganda rusă” şi aruncă vina pe europeni şi americani pentru elaborarea proiectului

Dodon promite să nu promulge legea ce „interzice propaganda rusă” şi aruncă vina pe europeni şi americani pentru elaborarea proiectului

Președintele Igor Dodon dă asigurări că legea elaborată de Partidul Democrat privind „combaterea propagandei ruse” şi votată joi în două lecturi în Parlamentul nu va fi promulgată, calificând proiectul ca fiind în contradicție cu toate normele europene ce vizează libertatea cuvântului şi libertatea de exprimare și cu dispozițiile constituționale privind dreptul la acces la informaţie, dar şi o demonstrare a incapacităţii totale a Guvernului şi a majorităţii parlamentare în faţa poporului.

„Legea elaborată de Partidul Democrat cu privire la interzicerea difuzării emisiunilor informaţional-analitice ale televiziunii rusești este nu doar un act aflat în contradicție cu toate normele europene ce vizează libertatea cuvântului şi libertatea de exprimare și cu dispozițiile constituționale privind dreptul la acces la informaţie, dar şi o demonstrare a incapacităţii totale a Guvernului şi a majorităţii parlamentare în faţa poporului. Cu cât majoritatea parlamentară pro-europeană provizorie intensifică retorica anti-rusească şi încearcă să facă totul pentru a deteriora relaţiile cu partenerul nostru strategic – Federația Rusă –, cu atît mai mult cetăţenii Moldovei văd caracterul distructiv al acestor acţiuni şi pericolul lor, în primul rând, pentru economia ţării, iar, drept efect, asupra vieții cetăţenilor de rând”, se arată într-o primă reacţie a lui Dodon la votul din Parlament.

Citeşte şi: (DOC) Parlamentul aprobă proiectul PD privind „combaterea propagandei ruse”; Amenzi de până la 100.000 lei sau chiar retragerea licenţei de emisie pentru radiodifuzorii care vor încălca legea

Acesta pune la îndoială că „atare de idei, care sunt un element al unui plan masiv de incitare a isteriei anti-ruseşti în ţară, să reprezinte un „produs” exclusiv al Partidului Democrat”. „Este evident faptul că aceasta este o rugăminte din afară, care se înscrie în tabloul general, global, orientat împotriva Rusiei”, mai spune Dodon.

Potrivit preşedintelui, în cazul în care majoritatea parlamentară presupune că astfel de acţiuni o vor ajuta să spulbere dorinţa a peste 65 la sută dintre cetăţenii Moldovei de a avea relaţii de prietenie cu Federaţia Rusă, să conştientizeze că greşeşte amarnic.

Citeşte şi: Dodon riscă să fie suspendat din nou din funcție pentru „cinci minute”

„Pe noi ne leagă raporturi istorice de prietenie de secole, avem o singură credinţă Ortodoxă, interese economice comune şi, sînt convins, mai multe proiecte comune pentru viitor. Mai mult, în secolul nostru, cel al informatizării, în condițiile de dezvoltare a internetului, astfel de inițiative îşi pierd sensul. Interdicţiile nu le vor fi de ajutor. Or, oamenii vor opta să privească ceea ce consideră necesar să privească, nu ceea ce li se impune. Dimpotrivă, ceea ce este interzis va fi căutat cu un interes şi mai mare”, se mai arată în reacția șefului statului.

Astfel, acesta anunţă că nu va promulga „în nici un caz, acest proiect de lege.

Proiectul de lege privind modificarea Codului Audiovizualului, prin care se propune interzicerea propagandei ruse în Republica Moldova, a fost votat de Parlament joi în două lecturi, cu votul a 61 de deputaţi PDM, PLDM, PL şi grupul PPEM. Comuniștii au părăsit şedinţa Parlamentului, iar socialiștii, în semn de protest, au anunțat că vor vorbi doar în limba rusă până la sfârșitul acestei sesiuni.

0