Dodon cere Rusiei asistență privind implementarea sistemului mixt de vot în Republica Moldova

Dodon cere Rusiei asistență privind implementarea sistemului mixt de vot în Republica Moldova

Președintele Igor Dodon care a cerut marți Partidului Democrat retragerea proiectului privind trecerea la sistemul uninominal și a anunțat că va înainta Parlamentului o proprie inițiativă legislativă privind trecerea la sistemul electoral mixt în Republica Moldova, cere opinia oficialilor ruși privind inițiativa sa.

În cadrul unei întrevederi cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, Dodon a cerut asistență privind implementarea sistemului mixt de vot în Republica Moldova.

„Am avut un schimb de opinii referitor la inițiativa privind implementarea sistemului mixt de vot în Republica Moldova și, având în vedere experiența vastă de aplicare a sistemului mixt electoral din Federația Rusă, am solicitat un schimb de experiență în acest sens”, a declarat Dodon după întrevederea cu oficialul rus.

Citește și: Surpriză de după Paște: Președintele Dodon propune implementarea sistemului electoral mixt

Inițiativa de marți a lui Dodon prevede alegerea a 51 deputați pe liste de partid, iar alți 50 – pe circumscripții uninominale, dintre care cel puțin jumătate din circumscripții (25% din total) să fie oferite pentru diasporă și Transnistria.

Igor Dodon și-a motivat decizia prin faptul că Partidul Democrat are deja voturile necesare și intenționează să pună la vot în Parlament proiectul privind trecerea la sistemul electoral uninominal, ceea ce, în opinia președintelui, este inacceptabilă.

0