Surpriză de după Paște: Președintele Dodon propune implementarea sistemului electoral mixt

by Genko Genko

Președintele Igor Dodon cere Partidului Democrat retragerea proiectului privind trecerea la sistemul uninominal și va înainta Parlamentului o proprie inițiativă legislativă privind trecerea la sistemul electoral mixt în Republica Moldova. Potrivit lui, acesta prevede alegerea a 51 deputați pe liste de partid, iar alți 50 – pe circumscripții uninominale, dintre care cel puțin jumătate din circumscripții (25% din total) să fie oferite pentru diasporă și Transnistria.

Igor Dodon și-a motivat decizia prin faptul că Partidul Democrat are deja voturile necesare și intenționează să pună la vot în Parlament proiectul privind trecerea la sistemul electoral uninominal, ceea ce, în opinia președintelui, este inacceptabilă.

Citeşte şi: Diacov confirmă tacit că scopul PD este sistemul mixt: „Vom avea alt sistem electoral la alegeri, dar nu pot să spun care”

„Lichidarea sistemului partinic este un pas înapoi pentru Republica Moldova. Eu, de asemenea, înțeleg că o parte dintre cetățeni doresc schimbări și în ceea ce ține de sistemul electoral. De aceea, ținând cont de faptul că este categoric inacceptabil propunerea partidului Democrat, dar și ținând cont de faptul că majoritatea cetățenilor doresc schimbarea sistemului politic din Republica Moldova am decis să vin cu propunerea de creare a unui sistem mixt electoral în Republica Moldova”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului și-a prezentat propunerea drept „o decizie extrem de importantă pentru toți cetățenii Republicii Moldova care va introduce schimbări esențiale în tot ce ține de sistemul electoral”.

„Cunoaștem că guvernanții încearcă să treacă la sistemul electoral, înțelegem de ce se vine cu o asemenea propunere, cei care au fost la guvernare de 7-8 ani mai vor o șansă, încearcă prin modificarea sistemului electoral ca să-și creeze un confort. Este o provocare pentru întreg sistemul electoral din Moldova. Constat cu îngrijorare că coaliția majoritară încearcă să meargă și în continuare cu implementarea acestui sistem. La modul cel mai practic, în zilele următoare, vor să pună pe agenda parlamentară și să pună la vot. Au și deputați suficienți – 55 de mandate. Aceasta ar fi o crimă împotriva sistemului democratic din Moldova”, a spus Igor Dodon.

CITIȚI ȘI...