(DOC) Traficul de ființe umane prin prisma Procuraturii: Țările și scopurile exploatării moldovenilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aproape 200 de persoane, victime ale traficului de ființe umane, au fost identificate pe parcursul anului 2016 de către organele procuraturii. Acest lucru atestă o diminuare cu 19% a fenomenului (197 victime comparativ cu 242 victime identificate în 2015). Cele mai multe dintre acestea au fost traficate cu scopul exploatării prin muncă (87 persoane), în scop de exploatare sexuală (67 persoane), în scop de antrenare în cerșetorie (21 victime) și activități criminale (19 victime), precum și în scopuri mixte de exploatare în cerșetorie și muncă (9 cazuri). Datele arată că cele mai multe persoane au fost exploatate în afara țării, și anume în Rusia (54%) – preponderent cu scopul exploatării prin muncă, în Turcia, Cipru și EAU – în scop de exploatare sexuală, dar și în țările UE în scop de exploatare sexuală și prin muncă.

Datele sunt reflectate în Raportul de activitate al Procuraturii Generale pentru anul 2016, prezentat de procurorul general, Eduard Harunjen, Parlamentului și care urmează a fi dezbătut în una dintre ședințele plenare viitoare.

Screenshot_51

Potrivit raportului, în decursul anului 2016 urmărirea penală a fost terminată pe 97 cauze  penale (în perioada analogică a anului precedent 139 cauze penale), dintre care 72 cauze penale au fost terminate cu rechizitoriu și trimise în instanțele de judecată pentru examinare în fond. Pe 25 cauze urmărirea penală a fost încetată sau clasată.

Cu referire la dimensiunea geografică a acestei categorii de infracțiune, procurorii constată o descreștere a numărului de victime exploatate în exteriorul țării – 175 victime (din totalul celor 197), comparativ cu 209 victime în 2015, ceea ce reprezintă o pondere – 89% vis-a-vis de 11% deținute de cazurile de trafic de persoane în interiorul țării, 23 victime (inclusiv 5 victime identificate, exploatate în regiunea necontrolată de către autoritățile constituționale ale RM).

Federația Rusă continuă să fie principala țară de destinație – 95 persoane (circa 54% din numărul total de victime traficate în afara țării) traficate  preponderent în scop de exploatare prin muncă (48 persoane), urmat de exploatare în scop de antrenare în activităţi criminale (18 persoane), fenomen care nu a fost depistat în anii precedenți în această țară, exploatare prin cerșit (17 persoane) și exploatare sexuală (9 persoane).

Destinații precum Turcia, Ciprul (regiunea de nord, necontrolată de autorități) și Emiratele Arabe Unite, se mențin pe pozițiile de top cu câte 12, 11 și respectiv 8 victime exploatate sexual.

Concomitent, zona UE se confirmă ca o destinație constantă cu trend ascendent. În perioada de raport, în această zonă apar 10 țări (Germania, Cehia, România, Spania, Polonia, Ucraina, Franța, Grecia, Austria) și se referă preponderent la cazuri de trafic de ființe umane în scop de exploatare sexuală și prin muncă.

Comparativ cu anul precedent, în anul 2016 a fost atestată și o scădere cu aproximativ 49% a numărului de victime-copii identificate. Astfel, în perioada de raportare au fost identificați 35 copii victime (comparativ cu 68 copii în anul 2015).

Totuși, în pofida eforturilor depuse de către reprezentanții organelor de drept și alți actori anti-trafic, procurorii nu exclud existența caracterul latent al fenomenului, ceea ce ar prezuma existența mai multor victime care au rămas neidentificate.

„Aceasta solicită eforturi suplimentare de la autorități pentru a răspunde provocărilor existente în acest domeniu, dar un rol important ar trebui să revină acțiunilor de prevenire, care ar include acțiuni educative cu copiii și părinții, crearea condițiilor de implicare a copiilor în activități extrașcolare etc. Totodată, la nivel local este necesară o interacțiune mai activă între procurori, poliție, organele de administrare locală pentru fortificarea capacităților de identificare a cazurilor de exploatare a copiilor”, se arată în raport.

Puteți vedea AICI raportul integral al Procuraturii Generale pentru anul 2016:


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...