(DOC) Platforma DA a prezentat un Proiect de lege privind amendarea Codului Audiovizualului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Platforma Civică Demnitate și Adevăr – DA, a prezentat miercuri un proiect de lege alternativ privind amendarea Codului Audiovizualului, după ce săptămâna trecută deputații PLDM și PD au propus un astfel de proiect ce a trezit controverse.

Potrivit experților Platformei DA, „a fost constatată necesitatea stringentă de a introduce modificări în actualul Cod al Audiovizualului sub următoarele aspecte: sancţionarea nerespectării drepturilor de autor şi conexe, reglementarea organizării măsurărilor de audienţă, garantarea deconspirării proprietarilor posturilor TV, stimularea dezvoltării producţiei audiovizuale autohtone, neadmiterea încălcălcării flagrante a pluralismului de opinie de către majoritatea posturilor de televiziune din Federația Rusă, retransmise pe teritoriul Republicii Moldova, eradicarea modului vicios de desemnare și numire a membrilor CCA pe criterii politice”.

În opinia membrilor platformei, chiar și actualul cod, aplicat ad literam, poate să ducă la interzicerea posturilor propagandistice rusești. Pe lângă aceasta, este însă nevoie și de alte modificări.

„Dacă s-ar dori cu adevărat excluderea propagandei rusești, atunci acest lucru s-ar fi putut face. Cazurile NIT, Rossia 24 demonstrează că atunci când CCA aplică legislația în vigoare atunci propaganda poate fi eliminată”, a declarat jurnalistul Vasile Năstase.

„Proiectul propus de către PLDM și PD conținea unele propuneri îndreptate clar împotriva unor posturi de televiziune. Mă refer în primul rând la Jurnal TV, care în prezent respectă absolut toate criteriile privind produsul autohton și emisia în limba română. Mai era îndreptat și împotriva Pro TV și TV 7, nu deranja însă posturile de televiziune ale oligarhilor”, a menționat avocatul Andrei Năstase.

„Este foarte important ca breasla jurnalistică să se solidarizeze în fața încercărilor actualei puteri de le îngrădi drepturile. Eu în general consider că jurnaliștii ar trebuie să aibă chiar mai multe drepturi decât astăzi, dar nu ca acestea să le fie îngrădite”, a menționat juristul Stanislav Pavlovschi.

De asemenea, experții au anunțat că este importantă găsirea unei alte variante de nominalizare a membrilor CCA, întrucât actuala procedură este una „politizată”, iar membri ai Consiliului ajung doar „oameni docili partidelor”.

Astfel, experții propun următoarele modificări:

1. Obligarea radiodifuzorilor să facă public numele proprietarilor – persoane fizice – ale posturilor TV, indiferent de numărul de acțiuni deținut, şi impunerea interdicţiei de a deține mai multe licenţe de către unul şi acelaşi proprietar. Interzicerea categorică a înregistrării posturilor de radio și televiziune în zone off-shore.

2. Introducerea sancţiunilor pentru difuzarea operelor cinematografice, în afara perioadelor prevăzute în contractele încheiate cu deţinătorii drepturilor de autor sau fără a deţine o licenţă valabilă ce i-ar acorda dreptul de a o difuza. Introducerea în articolul 38 al Codului prevederea explicită a sancțiunii pentru nerespectarea drepturilor de autor și conexe.

3. Introducerea unui articol nou prin care desemnarea operatorului de măsurare a cotelor de audienţă se va face în exclusivitate cu termeni limitați de activitate.

4. Actualizarea normelor ce prevăd dezvoltarea producţiei autohtone. A obliga radiodifuzorii din Republica Moldova să difuzeze minim 40 la sută produs autohton.

5. Introducerea unor norme clare privind prevalarea în proporție de 80 la sută a posturilor tv, ce emit în limba de stat, în pachetele de canale propuse spre difuzare de către distribuitorii de servicii din RM. Reglementarea, în vederea echilibrării, a numărului de canale din Federația Rusă, Ucraina, Bulgaria, Turcia, distribuite pe teritoriul Republicii Moldova, conform procentajului etnic predominant, posturile românești fiind incluse în categoria celor ce emit în limba de stat.

6. Reglementarea distribuirii posturilor TV și Radio din Federația Rusă, care defuzează emisiuni manipulatoare și lansează dezinformare crasă, încălcând principiile de comunicare audiovizuală, prevăzute în Codul Audiovizualului. Pachetele propuse de distribuitorii de servicii vor exclude programele identificate de CCA ca unele ce atentează la securitatea statului. În schimb, vor putea fi difuzate servicii de programe de sport, divertisment, numărul acestora fiind limitat în funcție de procentajul etnic local.

Mai jos puteți vedea proiectul propus de Platforma Civică Demnitate și Adevăr – DA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...