(DESCOPERIRE) Geologii sunt la un pas de a prezice erupţiile vulcanice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un studiu al Universităţii din Oregon, publicat în revista Nature, va oferi posibilităţi reale pe viitor de a prezice din timp erupţiile vulcanice.

Conform studiului, un vulcan este pe cale să erupă atunci când magma sa este caldă şi când lichidul din vulcan începe să se scurgă în exterior. În studiul publicat de revista Nature, se menţionează faptul că detectarea unor cantităţi mari de magmă lichidă în vulcan, ar putea implica o erupţie iminentă. Adam Kent, unul din autorii studiului de la Universitatea din Oregon, menţionează că ”până în prezent oamenii de ştiinţă, pentru prezicerea erupţiilor vulcanice se ghidau doar după variaţiile de temperaturi ale gazului şi apei ce ieşeau din vulcan, sau după numărul şi intensitatea cutremurelor din imediata apropiere a vulcanului. Studiul nostru oferă informaţii în plus despre cum ar trebui să folosim cu succes studiile din geofizică şi seismologie, care ne-ar ajuta să identificăm şi localizăm din timp posibilele acumulări masive de magmă caldă”.

Kent şi un alt cercetător, doctorul Kari Cooper, de la Universitatea din California, în concluziile lor se bazează pe rezultatele obţinute în urma monitorizării termice a rezervorului cu magmă din muntele Hood, cu o înălţime de 3428 de metri şi care este un vulcan activ: ”Am căutat să vedem cât de caldă este magma şi ce cantitate este stocată”, menţionează Kent. ”Pentru a erupe, magma trebuie să aibă o temperatură de peste 750° C, ceea ce-i oferă o viscozitate scăzută”. „Condițiile în care este stocată magma are o influență importantă asupra proceselor care duc la erupțiile vulcanice. Cei mai mulţi dintre vulcani nu erup tot timpul, mulți au magma sau resturi de magmă subterană recite, stocate pentru perioade lungi de timp, uneori, sute de mii de ani”, spune Kent.

„La Muntele Hood avem magmă rigidă și rece, pe o distanţă de aproximativ cinci kilometri sub vulcan. La un moment dat când se ridică magma fierbinte şi se amestecă cu cea răcită, se formează o reacţie care aduce şi la încălzirea și topire celei răcite, facilitând astfel ridicarea la suprafața întregii cantităţi de magmă”, adaugă cercetătorul.

Kent şi Cooper și-au propus să afle cât de mult magma a fost depozitată în subteran înainte de a porni spre suprafaţă și cât de mult timp i-ar fi suficient pentru a o topi pe cea răcită și erupe din gura vulcanului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...