Iranul a început să distribuie „carburanţi proprii” Euro 4, cu scopul de a lupta împotriva poluării

by Genko Genko

Autorităţile iraniene au început să distribuie „carburanţi proprii” Euro 4 pentru a încerca să lupte împotriva poluării, care afectează mai multe mari oraşe din Iran şi provoacă moartea a zeci de mii de persoane în fiecare an, a anunţat luni presa locală.

Începând de sâmbătă, când a fost lansată operaţiunea, „am distribuit între şapte şi opt milioane de litri de carburanţi proprii în 90% din staţiile de alimentare ale capitalei”, a declarat Morteza Abedini, directorul societăţii de distribuire a produselor rafinate în Teheran, citat de presă.

Consumul mediu în capitală este de nouă milioane de litri pe zi, potrivit cifrelor oficiale. Până în prezent, erau folosiţi carburanţi cu norma de poluare Euro 2.

Carburanţi proprii sunt distribuiţi şi în alte oraşe foarte poluate, precum Karaj, la vest de Teheran, şi Arak (centru). Oraşele Mashhad, Ispahan şi Tabriz sunt afectate, de asemenea, de poluare.

Iranul produce în prezent 16 milioane de litri de carburanţi Euro 4.

Această ţară a fost nevoită să înceteze importurile de carburanţi, la sfârşitul lui 2011, din cauza unor sancţiuni economice occidentale şi să sporească producţia internă, de calitate proastă şi care atinge în astăzi aproape 66 de milioane de litri pe zi pentru a răspunde cererii, care se apropie de 70 de milioane de litri.

Potrivit presei, 12 persoane mor în fiecare zi în Teheran, adică aproape 4.400 pe an, din cauza poluării aerului. Poluarea este cauzată în mare parte de calitatea proastă a benzinei şi de vechimea parcului auto iranian. Situaţii asemănătoare se întâlnesc la Mashhad (3.200 de morţi) şi la Ispahan (2.700 de morţi). Guvernul iranian închide cu regularitate şcolile şi universităţile şi stabileşte circulaţie alternantă în momentele de vârf ale poluării, în special în timpul iernii.

De la începutul anului iranian (21 martie 2013), locuitorii Teheranului au fost afectaţi de 143 de zile de poluare. Aceasta provine „de la 75% dintre cele trei milioane de maşini şi trei milioane de motociclete care circulă în Teheran”, potrivit presei.

Majoritatea vehiculelor nu sunt dotate convertoare catalitice, iar constructorii de automobile s-au angajat recent să echipeze în câteva luni toate vehiculele noi cu astfel de dispozitive.

CITIȚI ȘI...