Deripaska: PIB-ul Rusiei s-a înjumătăţit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Miliardarul Oleg Deripaska susţine că sistemul financiar rusesc este unul de tip „cămătăresc”, care nu stimulează creşterea sectorului non-petrolier al economiei, scrie Tass.

„Piața de credit este ineficientă, se poate spune înrobitoare. Sistemul financiar – cămătăresc. Îmi pare rău, mi-a ieşit pe gura”, a spus Deripaska, la forumul de investiții „Russia Calling”.

Potrivit lui, cât timp dobânzile bancare nu vor cădea la nivelul de 5% pe an, nu e cazul să se vorbească despre un punct de cotitură în economia rusă. Deripaska a atras atenția şi asupra faptului că, de această dată, devalorizarea rublei nu a stimulat creșterea.

„Efectul devalorizării este foarte ciudat. Noi trăim a cincea criză, iar în acest an vedem o reacţie foarte ciudată a pieței: nu avem creștere generată de devalorizare”, a spus el.

Președintele „Rusal” a atras atenția asupra faptului că recesiunea actuală a economiei umbrește problema investițiilor.

„Eu nu sunt sigur că avem nevoie astăzi de investiții. Cred că trebuie să înțelegem mai întâi politica economică. Simt că şi în anul care vine puțin probabil sa avem ceva special. Şi acest lucru ar putea avea efect bun, până la urmă, cineva i-a purtat (pe evrei) 30 de ani prin deşert”, a continuat Deripaska.

Desigur, trebuie să stimulăm exporturile non-petroliere, dar pentru asta avem nevoie de resurse complet diferite. Având dobânzi pe care le avem, mă îndoiesc că firmele vor avea curaj să se crediteze, să își asume riscuri, să construiască fabrici de prelucrare. Prin urmare, în momentul de faţă, afacerile privat sunt axate pe reducerea poverii datoriei, a mai spus Deripaska.

De asemenea, el a amintit că, în 2013, PIB-ul Rusiei a fost de 2,3 trilioane de dolari, iar în 2015 prognoza este de 1,2 trilioane.

„În ritmul acesta, judecând şi în funcţie de prognoza cursului valutar și ratei de creştere economică, vom ajunge la nivelul anului 1998, când a fost de 700 de miliarde $. Așa că propun să ne gândim ce fel de politici economice avem nevoie, şi să nu ne grăbim cu investițiile”, a declarat Deripaska.

„Piața de mărfuri din China și toți ceilalți factori care există acum, nu ne oferă prea mult optimism”, spune Deripaska.

Într-o astfel de situație, este necesar să ne focusăm pe cererea internă, care însă este asociată cu puterea de cumpărare a clienților. Iar la acest capitol avem de-a face cu un negativism şi pesimism total, a mai declarat miliardarul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...