Delegaţia PPE atenţionează autorităţile: „Alegerile prezidenţiale trebuie să fie corecte şi transparente”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Delegaţia Grupului Partidului Popular European, aflată în Republica Moldova într-o misiune de monitorizare a alegerilor prezidenţiale, somează autoritățile să organizeze alegeri transparente, în contextul în care delegația a primit un număr impunător de plângeri din partea cetățenilor.

Totodată, delegația europeană îndeamnă toți candidații proeuropeni înscriși în cursa electorală să se retragă în favoarea candidatului comun al PPDA și PAS, Maia Sandu, aceasta fiind candidatul proeuropean cu cele mai mari șanse în cadrul scrutinului.

„Am venit în Republica Moldova cu misiunea de a evolua cum decurge procesul de alegeri, în ulrima săptămână până la scrutinul propriu-zis. Pentru Republica Moldova, aceste alegeri sunt extrem de importate, iată de ce vrem să observăm acest proces. Acum, Republica Moldova va decide dacă va merge pe calea renovării sau va face paşi înapoi. Deși, conform legislației moldovenești, președintele are un rol simbolic, acest mandat va arăta direcția în care țara vrea să se orienteze. Iată de ce este foarte important ca toţi cei care văd viitorul Republicii Moldova în asociere cu UE să-şi unifice forţele şi să voteze pentru un singur candidat proeuropean”, a declarat vicepreşedintele grupului Partidului Popular European (PPE), Sandra Kalniete.

Potrivit acesteia, după consultările și cercetările făcute, există indicii clare că Maia Sandu este candidatul proeuropean cu cele mai mari șanse în acest scrutin. „Iată de ce venim cu rugămintea către toți ceilalți candidați proeuropeni să o susțină pe Maia Sandu și să își încurajeze votanții să o voteze pe aceasta”, a mai spus oficialul.

Kalniete a ținut să transmită un mesaj de mulțumire din partea preşedintelui Partidului Popular European, Joseph Daul, liderului PPDA Andrei Năstase pentru retragerea din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu.

„Preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, trimite un mesaj de felicitare și mulțumire pentru Andrei Năstase, pentru ceea ce a făcut în favoarea Maiei Sandu. Prin acțiunea făcută demonstrează că pune valoare mai mare pe ambițiile poporului și nu pe interesul personal”, a mai spus Kalniete.

Oficialul se arată îngrijorată de modul în care decurge campania electorală pentru scrutinul din 30 noiembrie și vine cu un apel către autorități să asigure alegeri corecte și transparente.

„Parlamentul european va trimite observatori pentru a monitoriza procesul de alegeri. Deja, monitorizăm îndeaproape tot ce se întâmplă în această campanie preelectorală. Pentru buna reputaţie a Republicii Moldova și pentru guvernare, este foarte important ca aceste alegeri să aibă loc într-un mod corect şi transparent. Vrem să vă spunem că, la moment, primim multe plângeri despre fraudele care au loc în etapa preelectorală. Vin cu o rugăminte şi o atenţionare pentru conducerea Republicii Moldova, pentru autorităţile care monitorizează acest proces privind importanţa monitorizării procesului pentru a nu permite fraude. De asemenea, venim cu rugămintea ca să li se permită tuturor candidaților să aibă oportunități egale de a apărea în mass-media. Unul dintre momentele alarmante ţine de greşelile care pot apărea în listele votanţilor. De asemenea, nu există informaţii suficiente pentru votanții care au pașapoarte expirate și urmează să participe la vot. Considerăm că toate aceste mici detalii pot crea impedimente pentru cetăţeni şi vrem să rugăm autorităţile să atragă atenţie la acest subiect”, a adăugat Sandra Kalniete.

Membrul Delegaţiei PPE în Republica Moldova, Laima Liucija Andrikienė, a declarat că, deși președintele nu are atribuții mari, aceste alegeri sunt importante pentru țara noastră, dacă vrea să arate că merită se facă parte din familia europeană.

„Chiar dacă preşedintele nu are multe atribuţii, aceste alegeri sunt foarte importante și monitorizate din exterior de mai multe instituţii, precum Parlamentul European, dar şi de instituţii financiare mari, precum FMI şi Banca Mondială. Iată de ce este important să demonstraţi că, în Republica Moldova, se pot organiza alegeri corecte şi transparente. Având în vedere că Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE, ţara este obligată să organizeze alegeri absolut transparente. Vreau să vă spun că vă doresc din toată inima să aveţi alegeri pe cât se poate de corecte”, a transmis Laima Liucija Andrikienė.

Europarlamentarul român şi coordonatorul Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET), Cristian Dan Preda, a afirmat că orice fraudă care s-ar putea produce la aceste alegeri ar demonstra că nu sunt asigurate drepturile cetăţenilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...