Decizie CEDO: Site-urile sunt responsabile pentru comentariile utilizatorilor

by Genko Genko

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a dat dreptate instanțelor estoniene când au aplicat o amendă unuia dintre cele mai mari site-uri de ştiri din ţară, care a fost dat în judecată pentru comentariile anonime ofensatoare referitor la un articol. Şapte judecători ai CEDO au stabilit că site-ul de ştiri este responsabil din punct de vedere legal pentru comentariile ofensatoare pe care le lasă utilizatorii săi.

În ianuarie 2006, s-a publicat un articol despre decizia unei companii de transport maritim de a schimba rutele, fapt ce a dus la întârzieri în deschiderea unor drumuri alternative mai ieftine către unele insule. Mai mulţi cititori au scris comentarii jignitoare şi ameninţătoare la adresa companiei şi a proprietarului ei. Drept urmare, proprietarul companiei a dat în judecată site-ul de ştiri, obţinând câştig de cauză şi obligând site-ul la achitarea unei amenzi.

Reprezentanţii site-ului de ştiri au argumentat că nu erau responsabili pentru comentarii şi că amenda primită reprezintă o încălcare a legilor Uniunii Europene care garantează libertatea de exprimare. Cu toate acestea, judecătorii au spus că articolul 10 din legea Uniunii Europene permite libertatea de exprimare, atât timp cât acest lucru nu prejudiciază reputaţia unei persoane.

Curtea Europeană a decis că hotărârea a fost proporţională cu natura articolului, având în vedere că site-ul de ştiri trebuia să se aştepte la comentarii ofensatoare şi să ia măsuri de protecţie suplimentare. Mai mult decât atât, site-ul nu a luat măsuri pentru îndepărtarea comentariilor ofensatoare, bazându-se doar pe sistemul automat de filtrare a unor termeni vulgari.

Pe site se precizează că autorii comentariilor sunt responsabili pentru postările lor şi că mesajele ameninţătoare sau jignitoare nu sunt permise. Cu toate acestea, foarte mute comentarii injurioase au trecut de acest filtru şi au fost publicate pe pagina online. Precizăm că din moment ce cititorii pot să scrie comentarii fără să se înregistreze, identitatea autorilor este destul de greu de stabilit, astfel încât nu pot fi traşi la răspundere.

Decizia nu este definitivă, fiecare dintre părţi având posibilitatea timp de trei luni să solicite judecarea cazului la Marea Cameră a Curţii. Dacă va fi făcută o astfel de solicitare, un complet de cinci judecători va decide dacă dosarul necesită încă o examinare şi va da o hotărâre finală. Dacă solicitarea este respinsă, decizia actuală a Camerei rămâne valabilă.

CITIȚI ȘI...

Lasa un comentariu