De ce se tot amână convocarea Asambleei Generale a Academiei de Ştiinţe?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Situaţia de criză în care se află Academia de Ştiinţe a Moldovei a atins un uimitor record – de la înfiinţarea Filialei, în 1946, apoi, şi de la fondarea AŞM, în 1961, nu s-a mai întâmplat ceva similar: se apropie vara, dar conducerea AŞM tot amână, invocând diferite pretexte, convocarea Asambleei Generale, pentru a se prezenta o dare de seamă, ca întreaga comunitate ştiinţifică, întreaga societate să afle ce s-a făcut în anul 2016 la AŞM, cum s-au gestionat fondurile, cu ce realizări se pot mândri cercetătorii, prin ce şi-a demonstrat AŞM utilitatea, rolul de for ştiinţific şi de investigaţii suprem al Republicii Moldova.

Această situaţie anormală ar trebui să pună pe gânduri pe toţi angajaţii AŞM, dar în primul rând – pe membrii Asambleei Generale (AG). Amânarea nemotivată a şedinţei de dare de seamă anuală a AG a AŞM ar trebui să pună pe gânduri şi conducerea statului nostru, cel puţin Guvernul Republicii Moldova, al cărui membru este preşedinte al AŞM, Gheorghe Duca. Cu atât mai mult cu cât, cu diferite ocazii, Duca motivează această amânare prin faptul că Guvernul i-ar pune diferite piedici să reformeze AŞM.

În adresa redacției a parvenit o scrisoare din partea membrilor Academiei, care deocamdată for să rămână necunoscuți, în care semnatarii se întreabă ce are darea de seamă privind activitatea din 2016 a AŞM cu viitorul, fie el şi incert, al AŞM?

„Poate ar fi cazul ca un grup format dintre veteranii AŞM să facă o vizită la conducerea Republicii, pentru a preciza: există asemenea piedici din partea conducerii Republicii Moldova? Totodată, am dori să aflăm dacă nu cumva Gheorghe Duca induce în eroare şi conducerea de stat, spunând şi acolo poveşti de genul că la AŞM îi pun piedici unii lucrători care, alături de zeci de organe mass-media, alături de organele de drept, îşi expun opinia că nu se mai poate ca AŞM să funcţioneze într-o atmosferă de grav formalism, dictat, presiuni, totală corupţie, falsuri, minciuni”, se arată în scrisoare.

Semnatarii scrisorii constată că la AŞM se face simţită o nepermisă lipsă de transparenţă. „Totul se face după bunul plac al lui Gheorghe Duca, fiind neglijate opiniile şi observaţiile secţiilor, institutelor, Asambleei Generale, ca să nu mai vorbim de opiniile unor academicieni sau membri corespondenţi care îşi asumă curajul de a a-şi manifesta public nedumerirea şi revolta în legătură cu actele de corupţie ce se ţin lanţ la AŞM, nefiind de acord cu linia dictatorială promovată de dl preşedinte al AŞM”.

Din surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, aflăm că adevăratul motiv al nepermisei amânări a şedinţei Asambleei Generale a AŞM este unul ce ţine de interesele personale ale dlui Gh. Duca sau, dacă doriţi – de interesele aşa-numitului „clan Duca”, din care fac parte soţia şi un grup de angajaţi ai AŞM care sunt agreaţi de familia Duca sau au ştiut „să se pună bine” cu „academica familie”, cum se spune cu amară ironie la AŞM. Este vorba de promovarea – prin încălcarea gravă a Statutului AŞM şi a legislaţiei în vigoare a Republicii Moldova – a unor noi membri titulari şi membri corespondenţi ai AŞM.

Este semnificativ faptul că mulţi dintre savanţii care merită, adică au merite reale în cercetare, inovare, editare, participări la manifestări de ştiinţifice de anvergură, nici nu doresc să-şi propună candidaturile la asemenea alegeri formale, făcute după bunul plac al lui Duca. Şi fiindcă depun dosarele doar cei care ştiu că vor trece, că vor obţine titlul jinduit datorită aranjamentelor cu „mai-marele” AŞM, apare o situaţie ciudată, dar nepermisă într-un stat de drept: alegerea candidaţilor pentru membri titulari sau membri corespondenţi ai AŞM se face fără contracandidaţi!

Se cunosc şi listele acestor candidaţi ce-şi depun cu încredere dosarele. Cine va lua cunoştinţă de ele, va constata cu tristeţe că cei mai mulţi dintre aceşti candidaţi sunt tocmai persoane agreate de soții Duca, majoritatea dintre care au ştiut „a se pune bine”, prin toate mijloacele permise şi nepermise, cu cuplul familial de la conducerea AŞM. La fel, vor constata cu uimire şi indignare că mulţi dintre aceşti candidaţi nu întrunesc calităţile necesare pentru a deveni membri titulari sau membri corespondenţi ai Academiei. Însă dl Gh. Duca, cunoscut ca un neîntrecut „strateg” al corupţiei, falsificărilor şi carierismului, încearcă să facă tot posibilul pentru a promova noi membri ai AŞM din rândul persoanelor apropiate şi loiale d-lui, sperând ca astfel să-şi consolideze situaţia cu totul şubrezită, ce a compromis grav autoritatea AŞM, generând o stare de degradare în acest for ştiinţific suprem al ţării.

„Ne vom ilustra afirmaţia privind promovarea, de către Gheorghe Duca, a unor persoane agreabile, din diferite motive, şi obligatoriu – loiale d-lui cu doar două exemple, mai des mediatizate şi adeseori discutate în contradictoriu de către comunitatea academică. Ambele exemple reprezintă cazuri de persoane departe de cercetare, de ştiinţă, care nu au o operă ştiinţifică şi nu se bucură de recunoaşterea şi de preţuirea majorităţii savanţilor oneşti. Este vorba de dl Aurel Dănilă, care, fiind rector al Academiei de Arte, a înstrăinat nelegitim un teren din teritoriul instituţiei pe care o conducea. Înstrăinarea a făcut-o în favoarea lui Iacob Tihman, businessman cu o reputaţie îndoielnică, supranumit şi „regele berii” din R. Moldova. Pentru această fărădelege lui A. Dănilă i s-a intentat un dosar care, însă, din câte ştim, nu a mai fost finalizat. Ne putem da seama şi de ce nu a fost finalizat acel dosar. Al doilea personaj care doreşte cu tot dinadinsul să devină academician şi are, în acest sens, multe promisiuni, ba poate chiar şi asigurări, este Vl. Hotineanu, cunoscut ca medic, dar nu mai puţin – şi ca membru al diferitor partide, prin care a trecut asemenea unei albine ce culege nectarul din floare în floare. Ca şi A. Dănilă, Vl. Hotineanu nu se poate lăuda cu o operă ştiinţifică mai consistentă, în schimb şi lui i se poate atribui o apreciabilă experienţă în materie de fraude şi corupţie. Nu le vom enumera, ci vom aminti doar că atunci când a fost ministru al Sănătăţii, presa vuia despre fărădelegile comise de dl Vl. Hotineanu. Multe din aceste fraude şi acte de corupţie au fost încă atunci depistate şi demonstrate. Însă, până în prezent, vorba fabulistului Al. Donici: „carul pe loc a rămas”, pentru că, după cum se vede, în „cazul Vl. Hotineanu” (ca şi în „cazul A. Dănilă”, de altfel) banul s-a dovedit a fi atotbiruitor. Alţii numesc această situaţie puţin altfel: dl Vl. Hotineanu, pur şi simplu, s-a orientat bine şi la timp în situaţia politică din R. Moldova. Fie şi aşa, dar ce au aceste „abilităţi” – ale lui A. Dănilă şi ale lui Vl. Hotineanu – cu ştiinţa, şi mai ales cu înaltul titlu de membru al forului ştiinţific suprem al ţării?”, se arată în scrisoare.

Semnatarii documentului mai spun că, văzând cum îi fuge terenul (AŞM) de sub picioare, Duca nu pierde timpul în zadar: caută cele mai incredibile posibilităţi, negociază cu diferite persoane din eşalonul superior ca, în cazul de va fi nevoit să plece de la AŞM, să obţină un post de ambasador sau altceva de acest nivel.

„Nu credem că în aceste afirmaţii să fie invenţii provenite din invidie sau din setea de răzbunare a cuiva: Duca nu poate exista fără a deţine vreo funcţie, măcar şi din motivul că, cam toată viaţa lui a deţinut funcţii, cercetarea ştiinţifică fiind pentru el ceva mai mult simbolic. Nu ar fi rău, credem noi, ca, în cazul când Duca „ar fi plecat” din postul de preşedinte al Academiei, totuşi, să rămână d-lui la AŞM ca un simplu academician-cercetător. Să se vadă atunci câte studii şi monografii va scrie, câte invenţii sau inovaţii va avea, de unul singur, fără coautori (numiţi la noi şi „salahori” sau „negri” ai „şefului Academiei şi… chimiei”). Asta, deoarece, te apucă ameţelile citind câte sute de articole şi studii, câte zeci de monografii, manuale şi dicţionare, ce număr impresionant de invenţii s-au făcut, la AŞM, în domeniul chimiei şi ecologiei, acestea purtând (şi) numele lui Duca. Nu ar fi nimic rău ori suspect în aceste recorduri, dacă nu ar fi clar – chiar şi pentru un om simplu, nu că pentru un cercetător de la Academie sau de la Universitate – că nu este de ajuns o viaţă de om pentru a realiza un număr atât de mare de scrieri şi invenţii. Or, la astea se mai adaugă sute sau poate chiar mii de conferinţe, prelegeri, comunicări etc., plus sute de delegaţii („deplasări academice” sau „ştiinţifice”) în toată lumea; plus participări la şedinţele Guvernului, plus diverse întâlniri – mai oficiale dar mai ales neoficiale – cu diverşi lideri politici care la noi se schimbă atât de des!)”, se mai arată în scrisoare.

Astfel, membrii Academiei consideră că trebuie convocată cât mai urgent şedinţa Asambleei Generale, la care, înainte de a asculta darea de seamă a preşedintelui AŞM, pentru anul 2016, să fie creată o Comisie specială, formată din academicieni care nu s-au compromis prin relaţii de clientelism, obedienţă, cumetrism sau nepotism cu Duca. Această Comisie ar urma să verifice mai multe aspecte ale activităţii AŞM, în ultimul timp, inclusiv: gestionarea frauduloasă a unor fonduri şi alte acte de corupţie de care sunt acuzaţi, tot mai des, în mass-media, Gh. Duca şi dna M. Duca; care este starea dosarelor deschise, de către organele de drept, pe numele lui Duca şi a soției acestuia; cum se întâmplă că unele dosare se deschid, dar peste ceva timp, într-un mod miraculos – se şi închid; cum se respectă Statutul AŞM şi legislaţia în vigoare a Republicii Moldova la promovarea cadrelor în Academie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...