De ce prietenia dintre Putin și Erdogan nu va ține prea mult

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele rus, Vladimir Puţin, şi cel turc, Recep Tayyip Erdogan, s-au întâlnit săptămâna trecută şi deşi încă nu este foarte clar de ce a avut loc întrevederea, miza este una uriaşă.

„Rusia este slăbită. Starea economiei este acum problema principală. Ucraina rămâne în centrul preocupărilor sale strategice. Turcia este o putere emergentă. Îşi gestionează crizele interne într-un mod eficient, chiar brutal. Ambele state se confruntă cu o America puternică care nu ştie ce să facă cu această putere a sa, iar acest lucru poate fi imprevizibil”, notează Business Insider, care face o analiză despre cum ar putea fi interpretată această prietenie, explicând şi de ce nu va dura.

Analiştii Business Insider consideră că atât pentru Rusia, cât şi pentru Turcia acţiunile viitoare pot avea consecinţe esenţiale şi tocmai de aceea îşi măsoară opţiunile cât mai precis. Pe termen scurt, ele au interese comune, notează jurnaliştii.

Niciuna dintre ţări nu îşi doreşte să confrunte SUA şi aşteaptă să vadă ce intenţionează să facă UE. Incertitudiea Europei le oferă celor două ţări un moment de respiro, dar în acelaşi timp le insuflă şi o stare de nelinişte. Niciuna nu ştie cum va arată puterea europeană peste cinci ani. Haosul se poate intensifica sau o ţară puternică sau o coaliţie ar putea să apară, susţin analiştii. „Ce se întâmplă în Europa contează pentru Rusia şi Turcia”, se mai arată în materialul de pe Business Insider.

La prima vedere, Rusia şi Turcia par să aibă interese comune. Încă de la căderea Uniuniunii Sovietice, Armenia a avut o relaţie strânsă cu Rusia şi acest lucru i-a permis să învingă Azerbaidjanul în războiul de la începutul anilor ’90 şi să preia zona Nagorno-Karabah, care reprezintă şi acum un motiv de dispută.

Prins între Iran şi Rusia, politică Azerbaidjanului a fost de a-şi păstra independenţa, fără a pune în pericol vreuna dintre cele două ţări. Relaţiile sale cu Turcia sunt puternice. În plus, ambele ţări au un duşman comun: Armenia.
Rusia a fost mult timp un garant al securităţii naţionale a Armeniei. Acesta fiind unul dintre motivele care creau tensiune între Rusia şi Turcia.

Relaţiile dintre cele două ţări păreau să se înrăutăţească până la tentativă de lovitură de stat din Turcia. De atunci, au existat tot mai multe dovezi că Rusia este pe cale să îşi schimbe politică privind Armenia.

Putin s-a întâlnit cu preşedinţii din Azerbaidjan, Armenia şi Turcia. În Armenia au fost proteste, forţe anti-Rusia ieşind în stradă. Protestele nu au fost mari, dar faptul că au fost anti-Rusia spune multe.

Astfel, se pare că Rusia poate forţa o înţelegere privind Nagorno-Karabah şi să reducă sprijinul Armeniei, lucru ce îi va face pe turci şi azeri foarte fericiţi.

Ce câştigă Rusia?

Preocuparea Rusiei este intensificarea relaţiilor dintre SUA şi România şi Polonia. Turcia a colaborat cu România şi Polonia pe probleme de apărare pentru o perioada mai mare, mai ales după doboraraea unui avion rusesc. În schimb, Rusia, evident, nu vrea ca Turcia să se alieze cu SUA.

Turcia a fost neliniştită în subordinea SUA. Cu o Rusie ostilă, Turcia nu ar avea de ales decât să se alieze cu americanii. Acum, turcii pot să aleagă.

Turcia şi Rusia şi-ar putea creşte încrederea una în alta cu o afacere. Rusia ar putea susţine o înţelegere între Armenia şi Azerbaidjan, iar Turcia se va îndepărta de Polonia şi România. Acest lucru ar consolida poziţia Turciei în Caucaz şi cea a Rusiei în vest.

Acest lucru ar putea fi un prim pas, dar pe termen lung relaţia este încă îndoielnică. Ambele ţări se confruntă cu probleme în interior şi nici nu pot ignora SUA, care le-ar putea face rău în mai multe feluri.

Mai mult, mai există şi o tensiune geopolitică în relaţia ruso-turcă. Ele nu au încredere una în alta. Rusia nu poate lăsa Turcia să fie puterea dominantă de la Marea Neagră, iar Turcia nu îi poate permite Rusiei să domine strâmtoarea Bosfor.

Pe termen scurt, această reconciliere va funcţiona, dar pe termen lung este puţin probabil că Turcia şi Rusia să nu se certe. Alianţa lor poate dura câţiva ani, dar din punct de vedere geopolitic acest lucru nu înseamnă mult.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...