Datele recensământului din 2014 vor fi publicate în 2017

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La finele lunii decembrie curent Biroul Național de Statistică (BNS) va termina procesarea datelor Recensământului populației și locuințelor din 2014, rezultatele urmând a fi prezentate public în luna martie 2017.

Potrivit reprezentanților BNS, la finele lunii decembrie procesarea datelor Recensământului populației și locuințelor din 2014 va fi finalizată, iar următoarea etapă va include activități de analiză a datelor și calculare a indicatorilor.

„La finele lunii decembrie curent, BNS va finisa procesarea datelor Recensământului populației și locuințelor din 2014. Următoarea etapă va include activități de analiză a datelor și calculare a indicatorilor, după care elaborarea informației necesare pentru diseminarea rezultatelor finale: generarea tabelelor, elaborarea graficelor, hărţilor, note și rapoarte informative. Rezultatele recensământului vor fi diseminate nu doar la nivel de țară, dar și la nivel de Unități administrativ teritoriale de nivelul I (raion) și nivelul II (oraș, sat), pe anumite categorii distincte de populație, grupe de vârstă, sexe, etnii. În luna martie 2017, Biroul va prezenta public rezultatele finale ale Recensămîntului 2014”, anunță reprezentanții BNS.

La data de 4 august, BNS raportează că 57,6% din total chestionare au fost procesare, fiind finalizată procesarea datelor pentru 12 raioane și municipiile Bălți și Chișinău.

De menționat că, Procuratura municipiului Chişinău a iniţiat o cauză penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare, alocate Biroului Naţional de Statistică (BNS) pentru efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din anul 2014.

Potrivit celor constatate de procurori, în perioada anilor 2013 – 2016, persoane publice din cadrul BNS au planificat şi realizat o schemă infracţională în vederea însuşirii mijloacelor băneşti, alocate pentru efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor.

Astfel, din totalul cheltuielilor suportate de BNS pentru efectuarea recensămîntului, 1,8 milioane lei au fost cheltuiţi în alte scopuri decât cele destinate recensământului.

De asemenea, investigaţiile procurorilor au relevat că, persoane publice din cadrul BNS, acţionând în complicitate cu factorii de decizie ai unei firme, au încheiat 5 contracte de achiziţii publice în valoare totală de 9,2 milioane lei. Potrivit procurorilor, contractele au fost semnate cu grave abateri de la prevederile legale, în condiţii favorizante pentru agentul economic respectiv, asigurîndu-se astfel posibilitatea însuşirii ilegale a bunurilor.

Ca urmare a ilegalităţilor constate, procurorii au iniţiat o cauză penală, iar ancheta procurorilor va viza atât acţiunile persoanelor publice din cadrul BNS, cât şi a persoanelor gestionare din cadrul firmei contractante, în administrarea cărora au fost încredinţate sumele de bani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...