Dat în căutare internațională de ruşi, Plahotniuc se plânge americanilor că Republica Moldova este ţinta unui „război hibrid” din partea Rusiei

Dat în căutare internațională de ruşi, Plahotniuc se plânge americanilor că Republica Moldova este ţinta unui „război hibrid” din partea Rusiei

Oligarhul şi liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost anunţat în căutare internaţională, conform Interfax, cu trimitere la serviciul de presă al Judecătoriei Bismannîi din Moscova, unde a fost înregistrată solicitarea cu privire la alegerea unei măsuri preventive sub formă de detenție pentru oligarhul moldovean învinuit de omor a cel puţin două persoane. Anunțul a venit în ziua în care oligarhul era în drum spre SUA, iar acolo s-a plâns americanilor că Federația Rusă duce un „război hibrid” împotriva Republicii Moldova.

Oligarhul Plahotniuc, alături de vicepreşedintele democrat şi preşedintele Parlamentului Andrian Candu, preşedintele PPEM şi vicepreşedintele Parlamentului Iurie Leancă şi vicepreşedintele PDM şi ministrul Justiţiei Vlad Cebotari, se află în SUA, unde s-a întâlnit cu Will Ballard Hurd, membru al Camerei Reprezentanţilor din partea statului Texas, Christopher Andrew Coons, Senator în Senatul SUA şi cu Markwayne Mullin, membru al Camerei Reprezentanţilor din partea statului Oklahoma.

Conform unui comunicat remis de PDM, Senatorul Christopher Andrew Coons a afirmat că realizează importanţa Republicii Moldova în regiune, inclusiv rolul pe care l-a jucat şi îl va putea juca în raport cu alte state din aceeaşi zonă, precum Ucraina şi Georgia. „Senatorul Coons a mai afirmat faptul că înţelege la fel de mult eforturile şi progresul făcut de ţara noastră, ca şi riscurile existente privind conflictul îngheţat prin care trece Republica Moldova”, conform sursei citate.

Citeşte şi: Se confirmă oficial! Dosarul în care procurorii ruşi au solicitat reţinerea lui Vlad Plahotniuc pentru omor

Plahotniuc, care a mers în SUA reprezentând coaliția de guvernare, deşi nu are nicio funcție oficială în stat, doar autointitulatul statut de coordonator al coaliției, a făcut o prezentare a principalelor reforme ale guvernării în anii 2016 şi 2017, accentuând „susţinerea pe care Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Uniunea Europeană o acordă acestor reforme”.

De asemenea, oligarhul dat în căutare internațională de ruşi, a afirmat că Republica Moldova este „ţinta unui război hibrid” din partea Federaţiei Ruse, care include „o propagandă agresivă, măsuri economice defavorabile, precum şi susţinerea forţelor politice pro-ruse din ţară”. Plahotniuc a menţionat că trupele ruseşti continuă să se afle pe teritoriul Republicii Moldova şi că ţara noastră insistă pentru retragerea acestora.

Miercuri, Interfax anunţa, cu trimitere la serviciul de presă al Judecătoriei Bismannîi din Moscova, unde a fost înregistrată solicitarea cu privire la alegerea unei măsuri preventive sub formă de detenție pentru oligarhul moldovean învinuit de omor a cel puţin două persoane, că Plahotniuc a fost anunţat în căutare internaţională.

Citeşte şi: Vlad Plahotniuc, anunţat în căutare internaţională. Acesta ştia despre dosar încă până la apariţia în presă a informaţiilor

„La cererea anchetatorului în privinţa lui Plahotniuc a fost admisă măsura de reţinere sub formă de deteţie în lipsă (n.r. a lui Plahotniuc)”, a spus secretarul de presă a instanţei de judecată Iunona Ţareva.

Ea a precizat că decizia cu privire la reţinere a fost luată încă la data de 30 noiembrie şi „a fost deja atacată la Curtea de Apel Moscova”. Atacarea deciziei înseamnă nimic altceva decât faptul că Plahotniuc şi avocaţii săi cunoşteau despre acest dosar încă până la apariţia în presă a informaţiilor despre el. Cu toate acestea, într-o primă reacţie cu privire la acest dosar, purtătorul de cuvânt al democraţilor, Vitalie Gămurari, susţinea că nu cunoaşte nimic, cu excepţia celor văzute în presă.

0