Cum a fost ales directorul Teleradio-Moldova; Concluziile unei evaluări independente

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

ONG-urile de mass-media din Republica Moldova au organizat o conferință de presă în cadrul căreia au apreciat modalitatea de selectare a candidatului pentru funcția de director al IPNA Teleradio-Moldova ca fiind una „viciată”. Reprezentanții acestor ONG-uri au cerut anularea rezultatelor concursului din 4-5 iunie, propunând totodată să fie completat regulamentul de numire în funcție și să fie anunțat un nou concurs.

„Modalitatea de selectare a candidatului pentru funcția de manager pentru IPNA ‘Teleradio Moldova’ elaborată de Consiliul de Observatori (CO) este una viciată, fiindcă membrii consiliului nu aplică criterii corecte de evaluare a candidaturilor și dosarelor participante la concurs”, a declarat Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente, susținând, mai apoi, că în funcția respectivă CO a ales „candidatul cel mai slab”.

Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), s-a referit și ea la criteriile pe care urmează să le întrunească un candidat pentru o funcție „atât de importantă”, menționând că „nu s-ar fi întâmplat situația neplăcută cu doamna Olga Bordeianu numită în funcția de director”, dacă CO ar fi avut criterii foarte clare, măsurabile, ar fi notat seturile de criterii corespunzător și „noi, cei interesați de subiect, am fi avut acces la aceste date, dându-ne astfel seama cum s-a organizat procedura în cauză”.

„Ceea ce s-a întâmplat ne face să ne întrebăm dacă nu există ingerințe ale politicului în activitatea CO, ceea ce se confirmă prin ultimele evenimente”, a adăugat Nadine Gogu.

Directoarea CJI consideră că regulamentul ar trebui să conțină o listă concretă cu documente pentru dosarul aspiranților la această funcție și un mecanism clar de evaluare a dosarelor, bazat pe trei etape: evaluarea proiectului de intenție, examinarea CV-ului și, mai apoi, interviul.

Ion Bunduchi, directorul executiv al Asociației Presei Electronice, la rândul său, a menționat că în ultimii ani ONG-urile media în repetate rânduri au lansat apeluri către comisia parlamentară de specialitate, s-au adresat și Consiliului Coordonator al Audiovizualului și Consiliului de observatori al TRM pentru ca astfel de concursuri să fie transparente, apeluri care au rămas fără răspuns. „O evaluare de suprafață a criteriilor folosite a CO mai degrabă denotă faptul că pe 4 iunie, această structură a numit în funcție pe cine trebuia să numească. Au existat și candidaturi mai bune, dar a fost ales candidatul cel mai slab”, a declarat Bunduchi.

În concluzie, Petru Macovei, a vorbit în numele colegilor și a sistematizat recomandările participanților la conferință – anularea rezultatelor concursului din 4-5 iunie, revizuirea și completarea regulamentul de numire în funcție și organizarea unui nou concurs de numire a directorului IPNA Teleradio-Moldova.

Amintim că în data de 4 iunie curent, Consiliul de observatori ai IPNA Teleradio-Moldova au numit-o în funcție de manager pe Olga Bordeianu, care, potrivit presei independente, a demonstrat un nivel slab de pregătire și nu a prezentat o experiență foarte bogată în mass-media, ea absolvind o facultate pedagogică și una cu profil economic. Ea a activat o perioadă în mass media, la postul rusesc de televiziune „CTC Media”, în calitate de director de programe, iar la începutul anilor 2000, Olga Bordeianu lucrat ca și crainic la mai multe posturi de radio în limba rusă.

De asemenea, a trezit semne de întrebare și CV-ul Olgăi Bordeianu, în care se menționa că ar fi studiat la o academie de film americană. De fapt, ea a participat doar la niște cursuri ale acestei academii, desfășurate la Moscova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...