CRONOGRAF 2017: Filme de la Oscar și Cannes vor putea fi văzute pe ecranele din Chișinău

CRONOGRAF 2017: Filme de la Oscar și Cannes vor putea fi văzute pe ecranele din Chișinău

Filme din circa 30 de țări vor putea fi vizionate în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF 2017, care va debuta pe 25 mai. Acesta aduce pe ecranele din Chișinău documentare care au concurat la Oscar, Cannes, IDFA, Sarajevo, Berlinale, etc.

Conceptul festivalului din acest an, sub genericul Art & Life, reflectă eterna îmbrățișare dintre artă și viață.

La cele patru secțiuni, Secțiunea Principală, Secțiunea cadRO, Secțiunea Producții Locale și Secțiunea Un LIKE pentru Documentar, vor participa 47 de filme din aproape 30 de țări.

Filmele au fost selectate dintr-un număr record de peste 700 de aplicații din 82 de țări ale lumii, iar 15 înscrieri au venit din Republica Moldova.

„Drame sociale și personale, filme care abordează savuros subiecte tabu, experiențe sau povești ale oamenilor, deveniți eroi ai împrejurărilor, se regăsesc în selecția de filme din acest an”, menționează organizatorii.

Secțiunea CadRO, care include o selecție de filme documentare despre români și comunitățile de români de pe tot mapamondul, celebrează anul acesta un deceniu de la lansare. În anul aniversar, la proiecțiile cadRO aveți ocazia să descoperiți spiritualitatea românească în 12 producții documentare din România, Brazilia și Olanda.

La Secțiunea Un LIKE pentru DOCUMENTAR, destinată adolescenților și tinerilor, intrarea este gratuită. În sala de cinema sunt așteptați tinerii cinefili cu un program de documentare pe gustul lor. Juriul de la această secțiune va fi format din adolescenți de la diverse licee din republică. Proiecțiile se vor derula pe 25 și 30 mai.

Potrivit organizatorilor, Festivalul va inaugura un eveniment nou – CRONOGRAF and Music, o simbioză dintre film și muzică, oferită publicului chișinăuian sub cerul liber. Timp de patru seri, CRONOGRAF and Music va instala o scenă și un ecran pe strada pietonală, unde vor fi proiectate filme cu și despre muzică, urmate de întâlniri cu autorii lor și cu evoluția live a formațiilor tinere din țară.

Proiectul se va alătura evenimentelor marca FIFD CRONOGRAF devenite deja tradiționale: CRONOGRAF Junior, proiecții de film la Apartamentul Deschis, CRONOGRAF la Muzeu, masterclassuri, mese rotunde cu tematică cinematografică.

FIFD CRONOGRAF, cel mai mare eveniment cinematografic din țară și unul de reper în circuitul festivalurilor din Europa de Est, este organizat din 2001 de către OWH TV Studio. În ediția din 2016, festivalul a atras mai mult de 4000 de cinefili din Moldova și mai mult de 30 de invitați din străinătate.

0