Criză la „Sfântul Lazăr”: În jumătate de an, se vor epuiza locurile în cel mai mare cimitir din Europa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Criză de locuri pentru morminte la cimitirul „Sfântul Lazăr” din capitală. Responsabilii de la primărie se plâng că nu mai este teren liber pentru locurile de veci și îi cer edilului capitalei să le ofere 50 hectare, întrucât se estimează că în jumătate de an se vor epuiza locurile în cimitir.

Cimitirul „Sfântul Lazăr”, cunoscut şi sub denumirea „Doina”, a fost deschis în anul 1964, evidenţa registrelor, însă, are loc din anul 1978. Administraţia spune că, în acea perioadă, avusese loc un incendiu, în urma căruia a fost distrusă şi arhiva cimitirului. „În evidenţă avem 285.000 de morţi, dar, timp de 14 ani, din 1964 până în 1978, au mai fost îngropaţi vreo 50.000. Astfel că, în prezent, sunt îngropate peste 300.000 de persoane”, spune Pavel Eni, administratorul cimitirului.

Cu o suprafaţă imensă, de 107 hectare, „Sfântul Lazăr” este considerat cel mai mare cimitir din Europa. Aşa cum totul are o limită, şi spaţiul pentru înmormântări se epuizează. De trei ani deja, conducerea întreprinderii municipale Combinatul Servicii Funerare adresează Primăriei Chişinău propunerea privind modificarea regulamentului şi extinderea cu două hectare a suprafeţei Cimitirului „Sfântul Lazăr”.

Administraţia constată că refolosirea terenului este o procedură mai complicată. „În cazul reutilizării mormintelor vechi, apare problema pietrelor funerare de pe mormintele vechi la care nu mai vine nimeni, pe care ar urma să le demontăm. Sunt lucrări care necesită bani, care presupun evacuarea pietrelor respective, întrebuinţarea ulterioară a lor etc.”, explică Ludmila Boţan.

Deşi această problemă trebuia soluţionată cu doi ani în urmă încă, până în prezent nu s-a rezolvat nimic. Momentan, în Cimitirul „Sfântul Lazăr” au mai rămas în jur de 500 de locuri. „Dacă ar fi ca toţi să fie îngropaţi în sectoarele noi, eu v-aş spune exact pe cât timp ne-ar ajunge sectoarele pe care le avem. Lunar, noi înmormântăm 500 de răposaţi. Însă mulţi refolosesc locurile după 7 ani de zile, fiindcă cineva care are rude înmormântate într-un anumit sector nu va pleca la distanţa de 2-3 km. Totodată, mulţi au morminte rezervate. Avem 19.000 de locuri rezervate. Din acest motiv nu ne extindem aşa rapid. Încă vreo jumătate de an ne descurcăm”, spune Pavel Eni, potrivit Ziarului de Gardă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...