Coreea de Nord amenință că va ataca nave militare sud-coreene

by Genko Genko

Coreea de Nord a anunțat vineri că este pregătită să deschidă focul pe loc și fără somație asupra unor nave militare sud-coreene care încalcă – potrivit Phenianului – frontiera maritimă dintre cele două țări, în Marea Galbenă, relatează AFP.

Armata Populară Coreeană (KPA), numele oficial al forțelor de la Phenian, a anunțat că 17 ambarcațiuni sud-coreene de patrulare rapidă au intrat în apele teritoriale nord-coreene în prima săptămână din luna mai ‘sub pretextul’ interceptării unor vase de pescuit chineze.

Într-un comunicat numit „Avertisment special și urgent”, KPA a anunțat că, de acum înainte, „va deschide focul pe loc și fără niciun avertisment în prealabil” asupra oricărei nave sud-coreene care va fi percepută că ar fi intrat în apele teritoriale nord-coreene.

În cazul în care armata sud-coreeană va riposta, KPA va lansa noi „tiruri de represalii” împotriva acestor nave, potrivit comunicatului difuzat de KCNA, agenția de presă oficială nord-coreeană, scrie Agerpres.

Cele două Corei nu sunt de acord asupra amplasării graniței maritime în Marea Galbenă. De la încheierea războiului din Coreea (1950-1953), marcată doar printr-un armistițiu, Phenianul și Seulul sunt tehnic în stare de război.

În replică la comunicatul KPA, Ministerul Apărării de la Seul a dezmințit categoric orice incursiune a navelor sud-coreene și a acuzat Phenianul de intensificare a tensiunilor în zonă.

Granița maritimă intercoreeană a fost teatrul unor înfruntări armate de scurtă durată, dar violente în 1999, 2002 și 2009.

CITIȚI ȘI...