Poroşenko: Situaţia din acest an în Europa este asemănătoare celei din 1939

by Genko Genko

Situaţia din acest an în Europa este asemănătoare celei din 1939, când Germania nazistă a început al Doilea Război Mondial, a apreciat joi, la Gdansk, Petro Poroşenko. Preşedintele ucrainean se află într-o vizită oficială în Polonia, potrivit Mediafax.

„Amintiţi-vă cât de fragilă era lumea în 1939 şi remarcaţi cât de fragilă este în 2015”, a semnalat preşedintele ucrainean cu ocazia unei conferinţe internaţionale la Gdansk, în nordul Poloniei, locul unde s-au tras primele focuri în timpul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, la 1 septembrie 1939.

„În prezent, există un conflict între dorinţă şi politică, între valori şi interese materiale şi trebuie să facem totul pentru ca erorile din anii ’30 să nu se repete. Conflictul pe scară largă în Europa pare mult mai aproape acum decât era pe atunci”, a avertizat Poroşenko.

Potrivit liderului de la Kiev, Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai dificilă provocare din istoria sa, care necesită un „test de solidaritate”.

„Este foarte important ca în aceste timpuri dificile să nu mai permitem ceea ce s-a întâmplat acum 70 de ani”, a insistat şeful statului ucrainean.

Poroșenko a cerut din nou ca ONU să mobilizeze un contingent de menţinere a păcii în estul Ucrainei, afectat de un conflict între separatiştii proruşi şi autorităţile de la Kiev.

CITIȚI ȘI...