Continuă scandalul cu implicarea ambasadoarei Olandei la București și Chișinău, tot ea amica lui Plahotniuc

Continuă scandalul cu implicarea ambasadoarei Olandei la București și Chișinău, tot ea amica lui Plahotniuc

Scandalul cu implicarea ambasadorului Olandei la București și Chișinău, Stella Ronner-Grubacic, după ce aceasta a apărut de Revelion în Poiana Brașov împreună cu controversatul om de afaceri român Nelu Iordache, continuă. Diplomatul olandez care, potrivit unor informații, are legături și cu oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc, a fost convocat la ministerul de Externe al Olandei pentru a da explicații.

Potrivit jurnaliștilor de la Flux 24, ambasadorul Olandei la București și, prin cumul la Chișinău, trebuie să dea explicații în fața reprezentanților de la Haga în legătură cu petrecerea de Revelion, unde a fost văzută în compania afaceristului Nelu Iordache, condamnat în primă instanță la 6 ani și 3 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care este acuzat de mai multe infracțiuni. Dar și alături de un fost ofițer din Ministerul de Interne prins în flagrant când sprijinea o filieră de traficanți de droguri din Olanda.

Potrivit surselor Flux 24, ea ar avea legături și cu oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc. În poveste apare și fostul șef al SIE, Ioan Talpeș, dar și alte nume și afaceri controversate, scrie sursa citată.

Ambasada Olandei a reacționat imediat cu privire la scandalul iscat în urma petrecerii de Revelion. Aceasta a precizat că: „Doamna Ambasador Stella Ronner-Grubacic și familia sa au petrecut o vacanță de ski privată în Poiana Brașov. Doamna Ronner-Grubacic nu se afla acolo în calitatea sa oficială. Hotelul unde a fost cazată familia sa a organizat o cină cu ocazia Revelionului, la care au participat sute de invitați. Nu a existat nicio consultare prealabilă cu doamna ambasador cu privire la amplasarea la masă”.

De asemenea, reprezentanții ambasadei au reamintit că Olanda urmărește activ evoluția statului de drept în România, referitor la care recent a fost făcută o declarație, împreună cu alte șase țări europene, în luna decembrie.

Însă jurnaliștii de la Flux 24 susțin că relațiile tenebroase ale familiei Grubaeie s-ar întinde și până la Chișinău, unde Stella a fost numită ambasador în 2015, prin cumul. Aceasta ar fi avut legături cu președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.

Aceeași sursă scoate la iveală și controversele legate de soțul ambasadoarei Olandei. Este vorba despre sârbul Bratislav Grubaeie, fost jurnalist și actual om de afaceri. Acesta a fost și președinte al Administrației Sârbe a Serviciilor de Trafic, echivalenta ROMATSA din România.

Bratislav Grubaeie ar fi fost acuzat că ar fi avut un rol în asasinarea jurnalistei Radislava Dada Vujasinovie în 8 aprilie 1994 la Belgrad. Informația apare în unele relatări din presa din fosta Iugoslavie. El nu a fost însă niciodată acuzat oficial, dar presa sârbă și croată au scris de relația sa apropiată cu jurnalista despre care oficial se spune că s-ar fi sinucis chiar dacă mai mulți anchetatori susțin pista crimei.

0