Computerele din Ucraina au fost atacate de un puternic virus informatic

by Genko Genko

Un virus informatic foarte puternic s-a infiltrat în computerele din Ucraina, după demararea crizei politice din această ţară, informează un raport al organizaţiei BAE Systems, specializată în spionaj informatic, a relatat, astăzi, agenția France Presse.

Supranumit Snake, virusul cibernetic reprezintă ”una dintre ameninţările cele mai sofisticate şi mai persistente dintre cele studiate de noi”, notează BAE Systems, într-un raport publicat la Londra. Apărut în 2006, virusul pare să se fi manifestat mai agresiv după 2013, notează sursa: din 56 de cazuri semnalate în 2010 în întreaga lume, 44 s-au înregistrat de anul trecut.

”Capacitatea acestui virus de a hiberna şi a rămâne inactiv timp de mai multe zile face ca detectarea lui să fie extraordinar de complicată”, relevă raportul. Un articol publicat astăzi, de ziarul ”Financial Times”, informează că acest virus s-a infiltrat mai ales în sistemele informatice ale guvernului de la Kiev, dar şi în ale altor organizaţii ucrainene.

În Ucraina s-au înregistrat deja 22 de cazuri, din care 14 s-au înregistrat chiar de la începutul anului 2014, într-un moment în care criza politică ucraineană s-a accelerat.

Se pare că operatorii virusului acţionează din fusul orar corespunzător Moscovei, a constatat BAE Systems. ”Datorită lui Snake, acești operatori pot avea acces la totalitatea sistemelor pe care le-au infiltrat”, precizează raportul.

CITIȚI ȘI...